ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

NAJČEŠĆE BOLESTI OČIJU

Naše oči trpe određene promene kako starimo. Otkrivamo vam najčešće bolesti očiju.
Mrena
Očna mrena ili katarakta je bolest koja uzrokuje zamućenje očnog sočiva, a samim tim i smanjenje vidnih funkcija, posebno vidne oštrine. Stepen pogoršanja vida je različit, zavisi od tipa mrene i o tome koliko je bolest uznapredovala. Najčešća je takozvana staračka mrena i javlja se kod čak 60 posto populacije u dobi između 65 i 74 godine i to češće kod žena.
Makularna degeneracija
To je jedan od najčešćih uzroka slepila u razvijenim zemljama. Tačan uzrok bolesti još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da bolest izaziva nekoliko faktora poput promena spoljašnjih uticaja životne sredine kao što su sunčevo i druga zračenja te način života odnosno stres, ishrana i slično. Oboleli otežano čitaju i gledaju televiziju, a predmeti im mogu izgledati iskrivljeno. Ova degenerativna bolest povezana je sa starenjem. Do nje dolazi zbog istrošenosti dela oka koji je odgovoran za centralnu oštrinu vida. Najveći rizik za senilnu makularnu degeneraciju oka je dob, ali se rizik može smanjiti ukoliko isključite pušenje, gojaznost i visoki krvni pritisak.
Glaukom
To je bolest očnoga nerva koja nastaje kao posledica neregulisanog očnog pritiska. Rezultat toga je sužavanje vidnog polja, slabljenje vidne oštrine, pa čak i trajni gubitak vida u najtežim slučajevima. Jedan posto svetske populacije pati od ove bolesti, a rizik se znatno povećava u starijoj životnoj dobi. Opasna je jer se u početku razvija polako i neprimetno. Stručnjaci zbog toga preporučuju redovne lekarske kontrole vida nakon navršene 40-te godine života.
Dijabetička retinopatija
Dijabetes oštećuje krvne sudove u telu, pa tako i u očima. Gotovo da i nema dijabetičara koji nakon nekoliko godina ne razvije promene na nervima očne pozadine što se naziva dijabetička retinopatija.
Izvor: kucnilekar