nedjelja, 24. siječnja 2016.

POGUBNO: EVO U KOJIM SU KOMBINACIJAMA CIGARETE NAJOPASNIJE

To da je pušenje štetno, opasno i potencijalno smrtonosno nije nikakva novost. Međutim, da li ste znali da kombinovanje cigareta sa nekim namirnicama pušenje čini višestruko opasnijim?
Omiljena kombinacija većine pušača je ona prva jutarnja cigareta uz jaku, crnu kafu. Međutim, ovo je ujedno i najopasnija kombinacija, upozorava prim. dr med. Petar Borović, predsednik Saveza Srbije protiv pušenja. 

- Kofein višestruko pojačava otrove iz duvana, pa je zato ovo jako loša kombinacija, a ujedno je i najpopularnija. Najbolje bi bilo da jutro započnete čajem ili kakao napitkom - savetuje on. 

Druga negativna strana prve jutarnje cigarete je činjenica da vam je stomak prazan. Naime, kada zapalite cigaretu, a gladni ste, može da dođe do mučnine i vrtoglavice, a ovo takođe dovodi i do gubitka apetita, pa se neretko preskače doručak - što je jako nezdravo, upozoravaju nutricionisti. 

Međutim, ne bi trebalo da palite cigaretu ni odmah nakon obroka, iako se pušači kunu da je to najslađe. Istraživanja su pokazala da ta jedna cigareta posle ručka ima efekat na organizam kao da ste popušili pola paklice. 

- Još jedna jako otrovna kombinacija jesu cigarete i alkohol. Alkohol razara membrane ćelija i ubrzava ulazak otrova u samu ćeliju - naglašava dr Borović. Nažalost, i ovo je jedna od najpopularnijih kombinacija. 

Ono što možete da uradite jeste da cigaretu zapalite sat vremena nakon obroka, a da neposredno pre nego što ćete to da uradite isperete usta mlakom vodom. Ovaj trik, kaže naš sagovornik, može da vam očisti pluća, ali i da smanji želju za cigaretom.

Izvor: 24sata