četvrtak, 25. veljače 2016.

KAKO SMANJITI SADRŽAJ PESTICIDA U VOĆU I POVRĆU

Voće i povrće – izvor vitamina i mikroelemenata, koji se preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Ali, ono što mi kupujemo u prodavnicama i na pijacama, može sadržati hemikalije i pesticide.
Pre nego što ćete konnzumirati kupovno voće i povrće, razmislite, da li možete da ih učinite bezbednijim, odnosno kako se osloboditi suvišne hemiji na njima.
Potpuno se otarasiti pesticida u voću i povrću je teško, ali značajno smanjiti njihov sadržaj, sasvim je realno. Najveća količina štetnih materija nalazi se na površini voća i povrća.
Nakon toga, pošto je voće i povrće dobro oprano, dijetolog Gejl Aliman preporučuje da ga smestite  na par minuta u rastvor vode i jabukovog sirćeta (odnos 10:1).
Potom voće ili povrće treba obrisati i isprati pod tekućom vodom.
Izvor:uspesnazena