četvrtak, 25. veljače 2016.

LEK PROTIV MIOMA NA MATERICI

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, visoka 10– 60 cm. Ima debele sočne listove složene u rozetu. Zaliva se veoma malo, kao kaktus. Cveta od jula do oktobra i u tom periodu se mogu skupljati njeni listovi za čajeve i druge lekovite preparate.
Sok od čuvarkuće
Ovaj sok leči opekotine, ujed insekata, kurje oči i bradavice, pege i fleke od sunca, herpes. te ispucalu kožu. Sok pomaže i kod upale zubnog mesa, upale uha i grla.Sve što treba da uradite je da iz sočnih debelih listova iscedite sok čuvarkuće na problematično mesto.
Čaj od čuvarkuće
Čaj od čuvarkuće pospešuje izlučivanje mokraće, pomaže kod obilne i bolne menstruacije i dizenterije.
Sastojci:
2 kašičice usitnjenih listova čuvarkuće
1 čaša vrele vode
Priprema:
Listove preliti sa vrelom vodom, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i piti 1/4 čaše, 4 puta na dan pre jela.
Kombinacija meda i čuvarkuće protiv mioma i cisti
Sastojci:
  • 500 grama domaćeg meda
  • 300 grama listova čuvarkuće
Priprema:
Čuvarkuća se samelje i pomeša sa medom. Ostaviti da odstoji 5 dana uz povremeno mešanje drvenom kašikom.
Konzumira se kašičica smese na prazan stomak i nakon toga se ne jede ništa 2 sata. Smesa od čuvarkuće i meda ubrzava metabolizam i čisti telo od toksina. Također se koristi i kod srčanih mana po preporuci ruskih lekara. Dokazano je da uspešno leči miome na materici i ciste na jajnicima.
Mast od čuvarkuće
Sastojci:
  • 1 šaka sitno seckanih listova čuvarkuće
  • 200 grama masti
Priprema:
Mast se opere u 9 voda. U jednoj šerpici se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast otopi, bez kuvanja, čim se otopi skloni se sa vatre i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i prespe u teglicu. Čuvati u frižideru.
Mast od čuvarkuće je lekovita za:  rane koje su nastale od udarca i prignječenja, zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, ubode insekata i fistule.
(kucnilekar)