Istraživanja su pokazala kako jedna kašičica cimeta dnevnomože značajno smanjiti nivo šećera u krvi, trigliceride i holesterol kod ljudi s dijabetesom tipa 2. Ali kod onih koji ne moraju brinuti o nivou inzulina, pokazalo se da ovaj začin ima i niz drugih pogodnosti za zdravlje.
Cimet pomaže kod kontrolisanja naglih uspona i padova kod nivoa šećera u krvi što ujedno može umanjiti potrebu za slatkišima.
Osim toga, cimet može poboljšati delovanje antioksidansa iz drugih namirnica koje pomažu telu da se brani i da jača imuni sistem.
Pokazalo se da cimet smanjuje ukočenost u mišićima i zglobovima, smanjuje upale, poboljšava zdravlje probavnog trakta ,pa čak i stimuliše rad mozga.Takođe stimuliše cirkulaciju.
Jedno istraživanje pokazalo je da dugotrajno konzumiranje samo 1 kašičice cimeta dnevno blokira proizvodnju proteina u mozgu koji dovode do nastanka Alzheimerove bolesti.
Jedan od najboljih načina da konzumirate cimet je da ga , ukoliko pijete kafu svaki dan, stavite u svoju kafu umesto šećera ili mleka. Cimet i kafa odlična su kombinacija,možda vam neće biti fino kao sa šećerom i šlagom, ali isplati se ovom čudesnom začinu pružit šansu.
Izvor: zadovoljna