Smanjili ste broj mesnih porcija, ali često proteine nadoknađujete sirevima? Uz mnogo masnoća koje sadrže, sirevi bilo koje vrste sadrže velike količine soli, a njihovo često konzumiranje vodi epidemiji visokog krvnog pritiska i to kod sve mlađih ljudi.
Jedna porcija cheddara sadrži više soli nego kesica čipsa od 100 grama, tvrde naučnici iz američke akcije Salt&Health (CASH). Puno soli sadrže i tvrdi sirevi poput parmezana, ali i roqueforta, dok nepasterizovani slani sirevi poput fete sadrže više soli nego ista količina morske vode.
Zbog svega navedenog važno je znati koliku količinu soli sadrže sirevi koje obično jedete te isto tako voditi računa da uz normalnu ishranu ne pređete preporučeni dnevni unos soli od šest grama dnevno.
Direktorka CASH-a Katherine Jenner smatra da čak i minimalna redukcija soli u ishrani ima velik uticaj na zdravlje i sprečavanje prevremene smrti, dok je drugim istraživanjima potvrđeno da se snižavanjem krvnog pritiska mogu sprečiti srčani i moždani udar.
Izvor:kucnilekar