petak, 19. veljače 2016.

TIBETANSKI RECEPTI ZA ZDRAVLJE SRCA I OPUŠTANJE

Tibetanska medicina spada u najstarije na svetu. U lečenju se pre svega oslanja na bogatu biljnu apoteku. Lekovi smišljeni u drevnoj tibetanskoj kulturi ponekad sadrže i više od stotina sastojaka. Ipak, tibetanski recepti koje ćemo ovde navesti sadrže samo nekoliko uobičajenih sastojaka, poput belog luka, limuna, đumbira i meda. Ovi lekovi služe za čišćenje krvnih sudova, opuštanje i podmlađivanje organizma.
Tibetanski napitak za zdravlje srca i krvnih sudova
Napitak služi za postupno čišćenje krvnih sudova od masnih naslaga i za prevenciju od srčanog i moždanog udara. Takođe sprečava nastanak tumora, poboljšava vid i podmlađuje organizam.
Sastojci
  • 1 kg (po mogućnosti organski uzgojenog) limuna
  • 300 grama belog luka
Priprema
Samleti limun (zajedno sa korom) i beli luk. Smesu stavite u 1,5 l kipuće vode i u poklopljenoj posudi kuvajte na laganoj vatri tačno 15 minuta. Ohlađeni napitak sipajte u staklenu teglu i zatvorite je poklopcem. Napitak uzimajte na prazan želudac, u periodu od 25 dana, po pola dcl na dan. Nakon toga napravite pauzu od 10 dana, pa ponovite postupak. U cilju preventive, možete sprovesti ovaj postupak jednom do dvaput godišnje, svakih šest meseci. U cilju lečenja, sprovodite ga do poboljšanja zdravstvenog stanja, uz obavezno poštivanje protokola od 10 dana pauze.
Tibetanski čaj za opuštanje
Ovaj napitak služi za opuštanje i ublažavanje stresa, a tradicionalno se veruje da produžuje životni vek.
Sastojci
  • 5 g narendanog đumbira
  • 2 pune kašike soka limuna
  • 2 pune kašike meda
  • prstohvat ljute paprike
  • prstohvat anisa
Priprema
Skuvajte dve litre vode i ostavite je da ključa pet minuta. U ohlađenu vodu dodajte narendani đumbir, sok od limuna, dve pune kašike meda, prstohvat ljute papričice i anisa. Čaj možete pijuckati tokom dana ili piti jednu šoljicu pre svakog obroka. Navedena količina čaja predviđena je za tri ili četiri osobe.
Tibetanski eliksir za pomlađivanje organizma
Ova mešavina belog luka, meda i limuna u tibetanskoj medicini poznata je kao prirodni eliksir koji uspešno usporava proces starenja.
Sastojci
  • 10 glavica belog luka
  • sok od 10 limuna
  • 1 kg meda
Priprema
Sitno naseckajte 10 glavica belog luka i pomešajte ih sa jednim kilogramom meda i sokom od 10 limuna. Smesu uspite u staklenu teglu, poklopite i ostavite je da stoji osam do deset dana. Nakon toga, uzimajte po kašičicu ovog prirodnog eliksira dvaput na dan, ujutru na prazan želudac i uveče pre poslednjeg obroka.
Zašto su ovi recepti toliko delotvorni?
Ovi recepti sadrže tri najbolja sastojka – med, limun i beli luk. Svaki od njih ima višestruke dobrobiti za zdravlje.
Beli luk
Beli luk štiti krvne sudove, snižava krvni pritisak i vrednost holesterola u krvi i smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara. Između ostalog, koristan je u prevenciji tumora, a štiti i od mnogih hroničnih bolesti. Ublažava prehladu i gripu, uništava crevne parazite, leči gljivične i bakterijske infekcije, jača imunitet, usporava staranje i otklanja umor i napetost.
Limun
Limun poseduje snažna antioksidativna i antibiotska svojstva. Zahvaljujući vrhunskoj bioefikasnosti – sposobnosti da se u krvi zadrži i do 24 sata – učinkovit je u prevenciji tumora i njegovom širenju na okolne organe. Uz ostala blagotvorna svojstva, sprečava nakupljanje holesterola na ćelijama arterija i doprinosi njegovom snižavanju, čime nas štiti od moždanog i srčanog udara. Osim što čuva zdravlje, limun kao snažan antioksidant takođe usporava starenje.
Med
Med je takođe antioksidant koji poseduje i antibiotska svojstva. Štiti organizam od štetnih materija, a ako se uzima u kombinaciji sa lekovitim biljem, povećava njihovo dejstvo.
Iz navedenog, nije teško zaključiti zašto su sastojci poput belog luk, limuna i meda dobitna kombinacija pri lečenju mnogih bolesti i tegoba.
Izvor:kucnilekar