nedjelja, 6. ožujka 2016.

“SUPERHRANA”: KOMBINACIJA JABUKE I ČOKOLADE

Po preporuci čuvenog Dr. Oza konzumiranje  jabuke i tamne čokolade predstavlja “superhranu” koja se savjetuje kao lijek za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.
Naime jabuka a posebno njena kora sadrži jedinjenje kuercetin koje ima svojstva spriječavanja unutrašnjih upala krvnih sudova. Ovu osobinu možete pojačati flavonoidima kojih je puna tamna čokolada a koji su jak antioksodans.
Prema studijama u kombinaciji ove dvije vrste antioksidansa iz jabuke i tamne čokolade udružene značajno reduciraju rizik od srčanih oboljenja i spriječavaju zakrčenje krvnih sudova.
Kombinacija se odnosi na neoguljene po mogućnosti neprskane jabuke i tamnu čokoladu sa visokim udjelom kakoa. 
Stoga ne oklijevajte jer ovo je jedna od rijetkih prehrambenih kombinacija koja je prava poslastica a istovremno ima značajne zdravstvene koristi.
Preporuka: Jabuke isjecite na kriške i umočite ih u tamnu čokoladu rastopljenu na laganoj temparaturi. Sačekajte da se čokolada ohladi i stvrdne i uživajte.Naravno tu su i bezbrojne druge kombinacije ove dvije poslastice koje ostavljamo Vama na maštu.
(zdravljebezdoktora)