srijeda, 20. travnja 2016.

10 ČINJENICA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O MENSTRUACIJI

Postoje žene koje možda ne znaju neke činjenice o tome kako njihovo telo funkcioniše tokom ovog perioda, kao i zanimljivosti koje se vežu za nekada tabu temu.
1. Možete zatrudneti za vreme menstruacije. Iako je retko, nije nemoguće, pa zato nemojte ovo doba meseca koristiti kao izgovor za izbegavanje zaštite. 

2. Najplodniji ste tokom i oko ovulacije. Ovulacija, otpuštanje jajnih ćelija, dešava se oko sredine ženskog ciklusa. 

3. Neredovna menstruacija može značiti mnogo toga. Naglo mršavljenje, stres, trudnoća, korišćenje određenih lekova… Sve to mogu biti uzroci izostanka vaše menstruacije, zato je najbolje javiti se lekaru i videti u čemu je problem. 

4. Volt Dizni je napravio film o tome. Verovali ili ne, 1946. godine Dizni je objavio film “Priča o menstruaciji” koji se puštao u školama radi edukacije. Šuška se da se u ovom filmu prvi put pomenula reč “vagina”. 

5. Zapremina prosečne menstruacije je čaša krvi. Možda osećate da je to mnogo više, ali činjenica je da većina žena izgubi između nekoliko supenih kašika do čaše krvi mesečno. 

6. Nemate želju za seksom. Ukoliko progesteron skoči, vaš libido će se smanjiti. Veću ćete želju imati za čokoladom nego za seksom. 

7. Sinhronizacija menstruacija zaista postoji. Zaista je moguće da vi i vaša sestra/prijateljica delite nešto više od tajni. Iako još nije naučno dokazano, bezbroj je primera da osobe koje mnogo vremena provode zajedno dobijaju menstruaciju u isto vreme. 

8. Na nekim mestima menstruacija je i dalje tabu tema. U Indiji se i dalje govori devojčicama da ne diraju hranu za vreme menstruacije kako je ne bi zagadile, da ne diraju idole kako ih ne bi oskrnavilie, da ne diraju kisele krastavčiće kako ne bi postali truli. 

9. Always je bila prva kompanija koja je prikazala krv na ekranu i tako prekršila tradiciju plave tečnosti na ulošcima u televizijskim reklamama. To je bilo 2011. godine. 

10. Prosek godina u SAD kada devojčice dobijaju svoju prvu menstruaciju je 12 godina.Danas devojčice dobijaju ranije nego ikada, a veruje se da je to zbog puberteta koji počinje sve ranije, kao i zbog društvenih faktora. 
Izvor: B92