petak, 15. travnja 2016.

8 NAJBOLJIH NAMIRNICA ZA VAŠE SRCE

Kako poboljšati kardiovaskularni sistem, postalo je veoma važno pitanje. Ali, da li ste znali da zaista možemo poboljšati zdravlje srca jednostavnim konzumiranjem određenih namirnica?
Ovde vam predstavljamo spisak namirnica koje treba konzumirati da biste imali što zdravije srce.

Masna riba

Posebno morska riba, kao što su losos i sardine koje sadrže mnogo masti. Ali ove masti su zdrave jer sadrže veliku količinu omega – 3 masnih kiselina. Ove masne kiseline su direktno povezane sa smanjenjem triglicerida i smanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao što su aritmija i ateroskleroza.
ovas

Ovas

Ova žitarica je izuzetna jer sadrži dosta rastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da apsorbuju holesterol u digestivnom traktu i da se tako izjednače u krvotoku. Ostale integralne žitarice sadrže rastvorljiva vlakna, ali ovas je definitivno najbolji.

Tamna čokolada

Tamna čokolada je napravljena od najmanje 60% kakaoa i sadrži veliku količinu polifenola, jedinjenja koje smanjuje krvni pritisak, zgrušavanje i upalu.

Bobice

Maline i jagode su direktno povezane sa poboljšanjem kardiovaskularnog sistema. To je zato što voće sadrži velike količine flavonoida i antocijana koji pomažu u širenju krvnih sudova i smanjuje krvni pritisak.
Citrusi
Konzumiranje citrusnog voća poput pomorandži i limuna, su direktno povezani sa poboljšanjem kardiovaskularnog sistema. Njeni flavonoidi su odgovorni za smanjenje rizika od moždanog udara. Pored toga, oni sadrže znatnu količinu vitamina c.
orah-orasi

Orasi

Praktično sve vrste oraha imaju biljna vlakna koja su dobra za vaše srce. Oni takođe sadrže obilje omega-3 masne kiseline. Na kraju, sadrži vitamin E, koji je direktno povezan u smanjenju nivoa lošeg holesterola.
Zdrava ishrana

Devičansko maslinovo ulje

Ovo ulje je izuzetno zbog obilja mononezasićenih masti. Kao rezultat toga, redovna potrošnja ovog ulja je povezana sa smanjenjem holesterola i nivo šećera u krvi. Čak i same masline poseduju ove karakteristike.
Antioksidansi

Crveno vino

Crveno vino od svih alkoholnih pića ima prednost jer sadrži polifenol koji opušta zidove krvnih sudova. Uključite ga u svkodnevnu ishranu i značajno ćete poboljšati svoje šanse da izbegenete srčane bolesti.
(Vestinet)