četvrtak, 21. travnja 2016.

HRANA BEZ KALORIJA: NAPRAVLJENA TORTA KOJA NE GOJI!

Grupa istraživača smislila kako da masnoće u obrocima zameni proteinima bez žrtvovanja ukusa i kvaliteta.
EDINBURG - Britanski naučnici rešili su nevolje miliona ljudi na planeti - napravili su tortu i sir bez masnoće.
Napravljen je protein koji savršeno imitira ukus i teksturu masnoće. To će proizvođačima hrane omogućiti da uklone masnoće koje koriste i zamene ih čistim proteinima bez žrtvovanja ukusa, ali ni kvaliteta proizvoda.

Promena karakteristika

Naučnici sa Univerziteta u Edinburgu i Univerziteta Heriot-Vot napravili su modifikovane belančevine koje se lako razbijaju na mikročestice i tako imitiraju ponašanje masti tokom proizvodnje.
- Utabali smo put razvoju modifikovanih proteina koji, baš zato što imitiraju masnoću, mogu da se koriste za proizvodnju ukusne a nemasne hrane. To bi moglo biti veoma važno za zdravlje velikog broja ljudi, ali i smanjiti ekstremnu gojaznost, koja je širom sveta sve češća - kaže dr Stiv Juston, vođa tima.

Zamena masnoća proteinima nije potpuno nova ideja, ali do sada je korišćena samo u proizvodnji nemasnih jogurta. U proizvodnji sireva i kolača to do sada nije postignuto jer nije bilo moguće stvoriti ukus i teksturu masnoće.

Shvatili strukturu

Proučavajući hemijsku strukturu proteina, članovi tima uspeli su da detaljno shvate kako se oni ponašaju kad se ugreju ili kad se procesuiraju na druge načine. To im je pomoglo da shvate kako da modifikuju belančevine i koriste ih kao zamenu za masnoće.

Mogućnost zamene masnoće proteinima pomoći će razvoju hrane s malo kalorija, pa čak i torti koje ne goje već pomažu u mršavljenju, što je san mnogih koji imaju problema s viškom kilograma.

Najbolje rezultate tim je postigao zamenjujući masnoće iz žumanca, ali i stvarajući gelove koji se koriste za proizvodnju kolača.
Izvor: Kurir

Related Posts:

  • DOMAĆI NAPITAK ZA MRŠAVLJENJE Svima je poznato da je za efikasno mršavljenje i održavanje dostignutog rezultata neophodan određen način ishrane i redovno vežbanje. Ali ,kao pomoć organizmu u procesu mršavljenja, mogu odlično pomoći različita pri… Read More
  • KAKO IZGLED JEZIKA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU Jezik je najjači mišić u ljudskom telu koji priprema hranu za žvakanje i primarni je organ ukusa. A funkcija njegovog izgleda je mnogo važnija nego što mislimo, jer poput lekarskog kartona na njemu su po kineskoj medicini is… Read More
  • ZDRAVLJE: SIMPTOMI KOJI NAS UŽASAVAJU Ponekad nas neka telesna stanja mogu veoma uplašiti iako su potpuno bezopasna. Evo nekih najčešćih situacija koje ne bi trebalo da vas zabrinjavaju. Drhtanje ruku Ako osetite da vam se iznenada tresu ruke dok, recimo, u… Read More
  • KORISTITE HLADNO CEĐENA ULJA Iako je u našoj ishrani najzastupljenije suncokretovo ulje, i tek s vremena na vreme maslinovo, trebalo bi da se upoznate i sa blagotvornim dejstvima ulja drugih, malo egzotičnijih biljaka. Susamovo ulje i njegova s… Read More
  • 50% LEKOVA NEPOTREBNO, A 5% IZUZETNO OPASNO? Svaki drugi lek koji se prodaje u Francuskoj je nekoristan, a pet odsto opasno, tvrde ugledni pariski profesori Filip Even i Bernar Debre, autori „Vodiča o 4.000 korisnih, nekorisnih i opasnih lekova“, koja je uzburkala fran… Read More