Višnje su omiljeni sastojak mnogih specijaliteta, ali su i veoma lekovite.
Ljupka tamnocrvena višnja (lat. Prunus cerasus) potiče iz Severne Indije i Irana, a popularna je od davnih vremena.
Obožavali su je Persijanci i Rimljani, koji su s njom upoznali Britance, da bi je oni proširili po svetu.
Prema budističkoj legendi drvo višnje ponudilo je svoje plodove Maji, Budinoj majci, da bude zdrava i sita tokom trudnoće. Legenda ima temelja, jer višnja neguje čitav organizam i daje osećaj sitosti.
Lekovita svojstva višnje
Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom delovanju. Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin. Jaka antiupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje boli kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.
Moćno protivupalno sredstvo
Akutne upale odgovor su tela na ozlede, infekcije, nepravilnu ishranu i alergene.
Ako su upale dugotrajne, mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, artritisa, astme i dijabetesa. Novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom delovanju višanja na smanjenje upala.
U jednoj od studija, desetoro ljudi tokom dve nedelje svaki je dan pilo 250 ml soka od višnje, nakon čega značajno su im se smanjili upalni procesi, normalizovala se nivo triglicerida i LDL kolesterola – rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.
Štite od slobodnih radikala
Višnje obiluju fenolnim jedinjenjima – snažnim antioksidansima koje štite nervni sistem i sprečavaju oksidativni stres. To je bitno za starije osobe, jer ih štiti od neurodegenerativnih poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i Alchajmerove bolesti.
Zbog visokog sadržaja antocijanina višnje značajno deluju u smeru prevencije raka, posebice debelog creva.
Teraju nesanicu
Višnja je jedna od retkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji reguliše san. Naše telo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tokom noći, obično nakon 21.00 sati, i tako podstiče san.
Pre spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se takođe koristi u lečenju tegoba menopauze, odvikavanja od lekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.
Lekovita svojstva višnje:
hrani i štiti mozak
smanjuje rizik od dijabetesa
pomaže kod bubrežnih smetni
pogoduje probavnom sistemu
potpomaže mršavljenju
poboljšava san
smanjuje rizik od srčanih bolesti
pomaže kod upala mokraćnih kanala
Koristi ostalih delova višnje
Sušene višnje deluju slično kao i sveže. Idealna su zamena kada višnje nisu dostupne u svežem obliku.
Peteljke višnje daju čaj koji pomaže kod izbacivanja peska iz mokraćnih kanala, celulita, impotencije, bubrežnih bolesti i hroničnog kašlja.
Lišće višnje odlično je sredstvo za lepotu, a pomaže kod peruti i otečenih kapaka.
Semenke višnje primenjuju se kao toplo-hladni oblozi i kao punjenje za jastuke.
Višnje u kulinarstvu
Višnje su dostupne tokom čitave godine u smrznutom, kandiranom, sušenom ili konzervisanom obliku te kao sok, ali su sirove ipak najzdravije. Da biste iskoristili sve prednosti višnje, dnevno konzumirate jednu do dve šoljice ovog voća. Dug je popis jela u kojima možete koristiti višnje, a to su različiti deserti, kolači, umaci, džemovi, sokovi, kompoti i drugo.
Sok od višanja
Sastojci:
5 kg višanja
3,5 kilograma muskovado šećera
25 grama limunske kiseline
1 l vode
Priprema:
Očišćene višnje pomešajte s limunskom kiselinom i vodom. Ostavite 24 sata, procedite kroz gazu, dodajte šećer i mešajte dok se ne otopi. Ulijte sok u sterilizirane boce, te dobro zatvorite.
Energetske pločice s višnjama
Sastojci:
2/5 šoljice badema
pola šoljice mlevenog lana
pola šoljice sušenih višanja
pola šoljice sušenih brusnica
stevija ili drugi prirodni zaslađivač
2-3 kašike vode
Priprema:
Dobro sameljite sve sastojke. Smesu rasporedite po tepsiji. Narežite kao pločice.
(Stvar ukusa)