Dnevna doza vitamina C veoma je važna za život. On nije značajan samo za jak odbrambeni sistem, već je potreban i za elastičnost kože i tetiva kao i za čvrstinu zuba i kostiju.
Osim toga, vitamin C učestvuje u proizvodnji hormona sreće koji pomaže dobro raspoloženje. I još jedan bitan aspekt: ova važna materija čini slobodne radikale neškodljivim. To su agresivne kombinacije kiseonika koje svakodnevno nastaju u telu i koje su glavni uzročnik starenja.
Najbolji izvori vitamina su voće i povrće. Pri tome ne morate uopšte da tragate za egzotičnim i citrusnim voćem. I vaša bašta nudi veliki izbor. Da biste uneli preporučenih 100 militgrama, pojedite punu šaku crnih ribizli i porciju spanaća. I paprika, zova, brokoli ili druge kupusne vrste daju potrebnu dnevnu porciju.
Apsolutni pobednik je australijska zelena šljiva sa oko 3.100 mg. Međutim, i “obične” biljke iz naših bašti predstavljaju odlične izvore C vitamina. Evo pregleda najbogatijih:
- Šipak: 1.250 mg
- Pasji trn: 700 mg
- Crna zova: 260 mg
- Mirođija: do 210 mg
- Peršun: 160 mg
- Kupus: 150 mg
- Brokoli: 115 mg
- Crvena paprika: 110 mg
- Komorač: 95 mg
- Spanać: 90 mg
- Jagode: 80 mg
- Limun: 50 mg
- Crveni kupus: 50 mg
(kucnilekar)