utorak, 19. travnja 2016.

ZABORAVITE NA HEMIKALIJE, NAPRAVITE PRIRODAN SPREJ PROTIV KOMARACA!

Leto pored lepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca. Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza.
U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.
Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma efikasne u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica – kaže dr Ljubinka Stojković, fitoterapeut.
Ove biljke su rasprostranjene na našim područjima, nisu skupe i efikasne su. Za početak će vam biti potrebna voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.
Šolju vode prokuvajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da je mešano. Tome možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomešajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.
Iako je ovaj sprej jako delotvoran, dr Stojković naglašava da treba izbegavati upotrebu alkohola ukoliko je sprej namenjen dečijoj koži.
Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o deci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe efikasan, ili da dodte limunov sok ili jabukovo sirće – savetuje naša sagovornica.
Zato isprobajte ovaj drugi recept, koji ne sadrži alkohol, a nešto je jači i intenzivniji. Trebaće vam  litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), najbolje mešavine.
Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i pustite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedelje. Bitno je da se smesa svakodnevno promućka.
Nakon potrebnog perioda, biljke ocedite, a dobijenu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.
Pre upotrebe, aromatično sirće pomešajte sa vodom u razmeri 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej.
Iako su ovo potpuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dečija koža reaguje, savetuje fitoterapeut. A ako do ujeda ipak dođe, i za to postoji rešenje iz prirode.
-Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u zdravoj hrani. Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, u pustite da odstoji i da se osuši.
Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske reakcije na ujed komarca – kaže dr Ljubinka Stojković.
(Žena)

Related Posts:

  • ZAŠTO TREBA SISATI BELI LUK. REDAK, NEVEROVATNO KORISTAN RECEPTBeli luk – fantastičan proizvod, neprocenljivih korisnih osobina. Ovo fantastično povrće poseduje antibakterijska svojstva, leči mnoge bolesti, uključujući različite prehlade, arterosklerozu i bolesti bubrega, jača kapilare i… Read More
  • LIMUNADA – OSVEŽENJE KOJE LEČIOsim osvježavajućeg delovanja, limun i voda zajedno imaju odličan učinak na zdravlje, ali nemojte koristiti nikakve zaslađivače kako ne biste uništili lekovita svojstva.Poboljšava imunitetLimuni su bogati vitaminom C koji je … Read More
  • RAZLOZI ZAŠTO BI TREBALO DA KORISTITE SLANU TOPLU VODURetko ko zna da ispijanje jedne čaše tople, slane vode ujutru može znatno dа pоbоlјšа zdrаvlје. Меđutim, to zaista jeste tako i оvа navika mоžе nеvеrоvаtno popraviti opšte zdravstveno stanje.Postoji dosta dоbrih rаzlоga zаštо… Read More
  • EVO KAKO DA PREPOZNATE DA STE POD STRESOMPovremeni ludi dani na poslu ili u privatnom životu nomalna su pojava s kojom se nosimo baš svi. Ali kada se stresno razdoblje razvlači od ponedeljka do petka, i tako svake nedelje, reč je o ne tako bezazlenoj pojavi koja ite… Read More
  • PRIRODNI LEKOVI IZ BAŠTE ZA DUG ŽIVOTOptimalno zdravlje možete postići samo ako živite u savezu sa prirodom. Uzgoj vlastite hrane je odličan način da uspostavite kontakt s prirodom.Biljke koje smatrate korovom mogu biti ukusne ako ih pripremite na odgovarajući n… Read More