srijeda, 20. siječnja 2016.

9 NAVIKA ŠTETNIH PO ORGANIZAM

Svakom dođu dani kada se oseća strašno loše, ali to ne dolazi samo od sebe, nego smo krivci mi sami. Mi smo ti koji nanose zlo sopstvenom telu, nekad i nesvesno. Na ovih 9 stvari treba da obratite pažnju i ispravite ih.
1) OSTAJANJE DO KASNO / USTAJANJE RANO
Na ovo lako možete da se naviknete zbog brzog života koji ste sebi nametnuli. Vašem telu je neophodan odmor kako bi funkcionisalo normalno i kako biste održali težinu. Izbegavajte alkohol pred spavanje i popijte dosta vode pre nego što legnete kako biste tokom noći bili hidrirani.
2) DEHIDRATACIJA
Dehidratacija izaziva tromost, glavobolju, grčeve u mišićima i vrtoglavicu. Većina nas pije vodu kada je žedno, ali kada se osetite žedno već ste 2 odsto dehidrirani (što je veoma loše, iako tako  ne zvuči). Uvek sa sobom nosite flašicu vode i pijte vodu češće.
3) PRESKAKANJE DORUČKA
Svaka osma odrasla osoba preskače doručak. Mnogi od nas gledaju na doručak kao da treba da jedu sve ili ništa. Ako nemate vremena da skuvate nešto za doručak, ne treba da znači da ne treba da jedete uopšte. Zdrav doručak pokreće vaš metabolizam i nije vam potrebno ništa posebno da biste lepo doručkovali: sveže voće, tost ili ovsena kaša biće sasvim dovoljni.
4) NE KORISTITE KONAC ZA ZUBE
Ako već perete zube, onda treba da odvojite vremena i da ih očistite koncem. Za to vam ne treba više od pet minuta.
5) KASNO OBEDOVANJE
Kada ste umorni nakon dugog dana, obično jedete ono što vam je najlakše i prejedate se. Kada osetite da ste gladni uveče, najčešće je u pitanju samo žeđ i umor, pa zato prvo popijte čašu-dve vode i vidite da li ćete i dalje biti gladni.
6) KONSTANTNO ISTO VEŽBANJE
Ako radite svakog dana iste vežbe, vaše telo se navikava na rutinu. Promenite nešto. Ubrzajte tempo, povećajte težinu ili probajte nešto novo.
7) NE STAVLJATE KREMU ZA SUNČANJE
Melanom je najčešća vrsta raka među ženama. Čak i među onima koji redovno stavljaju kremu većina je ne stavlja dovoljno pažljivo. Uvek pažljivo nanesite kremu za sunčanje i stavljajte je redovno.
8) OGROMNA TORBA
Žene najčešće nose mnogo nepotrebnih stvari u torbi. Noseći tešku torbu na jednom ramenu, stalno ste povijeni, zbog čega može doći do bolova u vratu, ramenima ili leđima. Ili kupite ranac ako vam je već neophodno nešto da stavite mnogo toga u njega ili se rešite nepotrebnih stvari, kupite malu torbu i u nju smestite samo najneophodnije.
9) ULAZAK U JEDNU DIJETU IZ DRUGE
Svaka dijeta koja vas izgladnjuje, neproverena dijeta ili dijetetske pilule negativno utiču na vaš organizam. Ključno i najbitnije od svega je da se hranite zdravo.
Izvor: profimedia.rs