Tikvice povoljno deluju na varenje, snižavaju holesterol, a zahvaljujući velikoj količini antioksidanata u njima, deluju čak i protivupalno.
Ono što tikvice izdvaja kao idealnu namirnicu jeste niska kalorijska vrednost, a uz to su i bogate vitaminimai neophodnim nutrijentima poput vlakana.
Zajedno sa dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.
Dakle, odličan su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, gvožđa i kalcijuma.
Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.
Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol.
Takođe povoljno deluju na varenje. Ako ih ne možete konzumirati same u svežem obliku kao salatu, pomešajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primetiti bitnu razliku u ukusu.
Zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu. Možete ih čak iseći na kolutove i staviti na kožu da deluju neko vreme. Zbog visokog udela mangana, tikvica povoljno deluje na sve funkcije organizma.
Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvetovi, koji su vrlo delikatni i posebni.
(Stil)