petak, 15. siječnja 2016.

Top 3 napitka za dobar san

Sok od višanja

Višnja je jedna od rijetkih vrsta voća koje sadrži melatonin – prirodan hormon koji regulira san. Naše tijelo inače prirodno luči hormon melatonin koji se oslobađa samo tijekom noći, obično nakon 21.00 sati, i tako potiče san. Prije spavanja popijte čašu čistog višnjinog soka. To će vam omogućiti dubok, neprekidan i opuštajući san. Melatonin se također koristi u liječenju tegoba menopauze, odvikavanja od lijekova, kod raka dojke i prostate, hiperaktivnosti i deficita pažnje.
Ljekovita svojstva višnje:
  • hrani i štiti mozak
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • pomaže kod bubrežnih smetni
  • pogoduje probavnom sustavu
  • potpomaže mršavljenju
  • poboljšava san
  • smanjuje rizik od srčanih bolesti
  • pomaže kod upala mokraćnih kanala

Čaj od kamilice i lavande

Kamilica je kod nas sinonim za čaj. Ali ako pogledate koja sve ljekovita svojstva ima, nije ni čudo što je tako. Kamilica je “lijek za sve”.  Ova ljekovita biljka pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, umiruje opekotine, konjuktivitis, dermatitis, ublažava depresivno stanje, umanjuje iritabilnost, ublažava migrenu i teškoće klimaksa, liječi akne, pruža ugodan osjećaj unutrašnje ravnoteže.
Lavanda ima smirujući miris što ga čini izvrsnim tonikom za živce. Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir te povećava mentalnu aktivnost. Kao sredstvo za smirenje i opuštenje, osim ulja, pomaže i čaj od cvjetova lavande, ali i umirujuća kupka.
Preporučljivo je u večernjim satima popiti blagi čaj od kamilice i lavande (žličica suhog cvijeta lavande i žličica suhog cvijeta kamilice, preliti s 3 dl vruće vode). Piti procijeđeno nakon 5 minuta.

Toplo mlijeko s medom i muškatnim oraščićem

Ukusna kombinacija toplog domaćeg mlijeka, meda i prstohvata muškatnog oraščića je ulaznica za festival spavanja.
Toplo mlijeko je već stoljećima poznato kao idealan napitak pred spavanje, ali ne iz modernih razloga koji navode triptofan. Studije pokazuju da toplo mlijeko ne utječe na podizanje razine triptofana, već povećava unutarnju temperaturu tijela, što opušta i omogućuje miran san. Doda li se tome najsnažniji sastojak, placebo efekt, mirni ste do jutra. Toplo mlijeko psihološki asocira na mir i pospanost. Možda to datira iz ranog djetinjstva kad smo pili majčino mlijeko i “spavali kao beba”. Naravno, pokušajte pronaći domaće mlijeko.
Med sadrži L-triptofan koja je esencijalna aminokiselina od vitalnog značaja za naš odmor. Med stvara inzulin, koji pokreće triptofan kroz krvno-moždanu barijeru. To se zatim pretvori u serotonin, koji se u tami pretvara u melatonin u epifizi mozga. Rezultat je da vam tijelo govori: “Ok, vrijeme je  za spavanje.”
Muškatni oraščić je prilično moćan začin da je moguće i “predozirati se”, osjećati se loše, halucinirati i doživjeti bezbroj drugih neugodnih nuspojava. No sigurnim konzumiranje u malim količinama je prilično dobar prirodni dodatak za kvalitetan san, zahvaljujući brojnim kemijskim sastojcima koji djeluju smirujuće. Samo se držite do četvrtine čajne žličice i bit ćete u redu.