srijeda, 20. siječnja 2016.

ZAŠTO NE TREBA DA LJUŠTITE JABUKU

U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama!
Mnoge osobe jedu jabuke ali bez kore, a nutricionisti ističu da tako prave veliku grešku. Evo i zašto... U neoljuštenoj jabuci srednje veličine nalazi se 4,4 grama celuloze, a kada je ogulite, hranljiva vrednost se svede na 2,1 g, a organizmu su dnevno potrebna tri grama! 

Osim toga, ovo voćka sa korom ima 8,4 mg vitamina C, a bez nje 6,4. I količina vitamina A znatno se smanjuje kada sa jabuke oljušte. 

Stručnjaci koji ih pre jela samo operu, čine dobro za svoj disajni sistem. Za to je zaslužan antioksidans kvercetin, koji se, osim u jabukama, nalazi i u borovnici, brokoliju, spanaću, crnom luku, crvenom vinu... 

Istraživanje je pokazalo da osobama koje nedeljno pojedu više od pet jabuka, upravo zbog kvercetina pluća mnogo bolje rade, a i pamćenje im je na zavidnom nivou, jer se ovaj antioksidans uspešno bori protiv oštećenja tkiva u mozgu.
Izvor: B92