četvrtak, 25. veljače 2016.

AKO ŽELITE DA VAM POVRĆE TRAJE DUŽE OVAKO GA ČUVAJTE OD KVARENJA

Sigurno vam se dogodilo da morate baciti povrće jer ga niste iskoristili na vrijeme, ali možda vam ovi savjeti pomognu da bolje sačuvate kvalitetu nekih namirnica tako što ćete ih pravilno pohraniti na ono mjesto koje im više odgovara.

Brokoli

Nakon kupovine brokia stavite u frižider u otvorenoj posudi, a možete je zamotati i u vlažnu krpu prije stavljanja u frižider.

Mrkva

Mrkvi odrežite vrhove kako bi duže ostala svježa. Možete je pohraniti u zatvorenoj posudi s puno vlage ili je umotajte u vlažnu krpu. Također je možete svakih par dana namočiti u hladnoj vodi te vratiti u zatvorenu posudu.

Celer

Najbolje bi bilo da stabljike držite namočene u vodi u šalici u kuhinji na radnoj površini kao cvijeće u vazi. Ako celer želite držati u frižideru, zamotajte stabljike u aluminijsku foliju. Tako će ostati svjež i do nekoliko sedmica.

Celer korijen

Zamotajte korijen celera u vlažnu krpu i pohranite ga u frižider.

Bijeli luk

Bijeli luk je najbolje držati na hladnom, tamnom mjestu, a ne u frižideru.

Luk

Luk je također najbolje držati na hladnom i tamnom mjestu u otvorenoj posudi. Potrebna mu je cirkulacija zraka da duže ostane svjež.

Gljive

Gljive držite u frižideru u pakovanju u kojem ste ih kupili. Ako vam zatreba nekoliko komada, otvorite kutak pakiranja, izvadite gljive i zatim opet zapakirajte sve plastičnom folijom te vratite u frižider.

Paprike

Držite ih u plastičnoj vrećici prije stavljanja u frižider tako mogu potrajati sedmicu do dvije. Ako ih želite pohraniti na duže, narežite paprike na kriške zamrznite ih na papiru za pečenje, a zatim ih preselite u hermetički zatvorenu kutiju ili vrećicu za zamrzavanje.

Krumpir

Baš kao bijeli i crveni luk, i krompir je najbolje držati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Mogu biti u papirnatoj vrećici.

Rajčica

Rajčicu nikako ne bi smjeli držati u frižideru. Ovisno o zrelosti, mogu i do dvije sedmice biti u zdjeli u kuhinji. Ako rajčici želite ubrzati zrelost, stavite ih u papirnatu vrećicu s jabukom.

Tikvice

Ako ćete ih upotrijebiti u roku od nekoliko dana, ne trebate ih ni staviti u frižider već na neko hladnije mjesto. Ako ih želite duže sačuvati, zamotajte ih u krpu i stavite u frižider.

Krastavci

Krastavce je najbolje držati u frižideru umotane u vlažnu krpu. Ako ćete ih pojesti u roku od dan-dva nakon što ste ih kupili, mogu biti i na nekom hladnom mjestu.
namirnice.ba