ponedjeljak, 29. veljače 2016.

BADEM KAO SUPER HRANA – 10 ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI

Bademi spadaju u najpopularniju super hranu. Oni dolaze u dve varijante – slatki i gorki.
Tradicionalno, slatki bademi su jestivi dok se gorki bademi koriste za dobijanje bademovog ulja. Možete ih jesti tako što ćete ih potopiti u vodu preko noći i jesti sledećeg jutra. Pored toga što imaju odličan ukus oni takođe pružaju mnogezdravstvene prednosti. Oni sadrže visoko kvalitetne proteine, vitamin E, magnezijum, vlakna. Smanjenje holesterola kao i kontrola dijabetesa su samo neke od njegovih prednosti.
Iako je opšte mišljenje da badem (lat. Prunus amygdalus) spada u grupu orašastih plodova, on zapravo pripada grupi koštuničavog voća. Kao i njegove rođake, breskve, trešnje i kajsije, bademovo drvo ima lepe roze i mirsne cvetove. Seme ploda je ono što mi nazivamo bademom.
Bademi su beličaste boje, pokriveni su tankom braon kožom i čvrstom opnom. Klasifikujemo ih u u dve kategorije: slataki i gorki (Prunus Amigdalus var Amara i Prunus Amigdalus var dulcis.).
Slatki bademi su vrsta koja se jede. Oni su ovalnog oblika, obično meke teksture i predivnog buterastog ukusa. Zrna badema su na raspolaganju kao cela, iseckana ili lomljena, u njihovom prirodnom obliku ili blanširana kada im je uklonjena braon koža.
Gorki bademi koriste se u proizvodnji bademovog ulje koje se koristi kao sredstvo za poboljšanje ukusa hrane i pravljenje likera Amaretto. Oni su inače nejestivi jer prirodno sadrže toksične materije kao što su cijanidne kiseline. Ova jedinjenja su uklonjena u proizvodnji bademovog ulja.
Bademi su drevna hrana o kojoj se pisalo istorijskim tekstovima, uključujući i Bibliju. Za bademe se misli da su nastali u regionima u zapadnoj Aziji i severnoj Africi. Bademi se sada uzgajaju u mnogim zemljama koje izlaze na Sredozemno more, uključujući Španiju, Italiju, Portugaliju i Maroku, kao i u Kaliforniji.
U nastavku teksta predstavljamo najznačajnije prednosti badema. Zbog svoje nutritivne vrednosti badem se odlično pokazao kao super namirnica čije se konzumiranje preporučuje svakog dana.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI BADEMA

  1. Smanjuje loš holesterol
Ukoliko redovno jedete bademe možete regulisati svoj holesterol. Oni pomažu u podizanju HDL (lipoproteina visoke gustine ili „dobrog“ holesterola) i smanjenjenju nivoa LDL (lipoproteina niske gustine ili „loš“ holesterol). Razloge je zato što su bademi bogati polinezasićenim i mononezasićenim mastima. Svakodnevno konzumiranje badema može da smani LDL holesterol za čak 15 odsto.
  1. Kontrola dijabetesa
Bademi takođe mogu pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi i sprečavaju komplikacije dijabetesa. Zdrave masti, vitamini, vlakna i nekoliko minerala u bademu pomažu u regulisanju apsorpcije i preradi glukoze. Prema istaživanjima bademima mogu pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 kod muškaraca. Pored toga, druge studije su pokazale da bademi mogu da obezbede zaštitu od opasnih skokova šećera u krvi nakon velikih obroka. Ovo umanjuje rizik od nastanka dijabetesa.
Da bi se ​​održao zdrav nivo šećera u krvi, jedite bademe odmah posle velikih obroka.
  1. Podržava zdravlje srca
Postoje mnoge hranljive materije u bademu koje doprinose zdravlju srca. Na primer, bademi su bogati magnezijumom, koji poboljšava protok krvi i kretanje kiseonika i hranljivih materija kroz telo. Ovo zauzvrat može pomoći u kontroli krvnog pritiska i smanjivanju rizika od srčanog napada.
Bademi sadrže visok nivo mononezasićenih masti koje se smatraju zdravim za srce. Oni takođe sadrže vitamin E, antioksidans koji sprečava zapaljenje i oštećenje arterija. Ovo zauzvrat smanjuje rizik od mnogih bolesti srca.
Da biste poboljšali zdravlje srca, uključite šaku badema u svojoj svakodnevnoj ishrani. Možete uzimati bademe kao užinu ili ih koristite u supi i smutijima.
  1. Poboljšava pamćenje
Bademi se takođe smatraju jednim od najboljih namirnica za mozak. Vitamin E u bademima pomaže u sprečavanju kognitivnog opadanje, povećava budnost i čuva funkcionisanje memorije.
Plus, oni su dobar izvor cinka, minerala koji može da zaštiti moždane ćelije od slobodnih radikala. Takođe,vitamin B-6 u bademu pomaže u metabolizmu proteina, koje su potrebne za popravku ćelija mozga.
Oni takođe sadrže fenilalanin koji sprečava razvoj Parkinsonove bolesti i takođe povećava proizvodnju moždanih hemikalija poput dopamina i adrenalina. Ove hemikalije su od vitalnog značaja za držanje pažnje i pamćenja.
Da povećate memoriju i stimulišete um, jedite šaku badema dnevno.
  1. Za mršavljenje
Badem može pomoći u mršavljenju zbog svog nutritivnog sastava. Sadržaj vlakana, proteina i masti može učiniti da se osećate sito, a tako da ćete imati manje želje za hranom. Tako se bademi smatraju odličnom užinom za bilo koji program mršavljenja.
Ako držite na oku svoju težinu, pokušajte da ne pređete preporučenu veličinu porcije od 23 badema.
  1. Sprečava urođene mane
Trudnice mogu uživati u bademima jer sprečavaju moguće poremećaje kod beba. Visoki nivo folne kiseline u bademima pomaže u rastu zdravih ćelija i formiranju tkiva, koji su važni za zdrav rast fetusa. Folna kiselina pomaže da se smanje nervna oštećenja kod novorođenčadi.
Ako ste trudni, ne zaboravite da uključite bademe u ishrani kako bi se vaša beba razvijala pravilno.
  1. Sprečava zatvor
Kako su bademi bogati vlaknima oni sprečavaju zatvor. Vlakna promovišu lak prolazak hrane kroz digestivni sistem. Ovo zauzvrat pomaže u sprečavanju zatvora. Isto tako, treba pitidosta vode da bi se pomoglo varenje i creva redovno čistila. Druga važna činjenica je da vlaknaste namirnice poput badema smanjuju rizik od raka debelog creva. Bademi su dobri i za lečenje gorušice zbog visokog sadržaja ulja koje umiruje i neutrališe stomačne kiseline.
Jednostavno jedite četiri do pet badema dnevno da bi stimulisali varenje.
  1. Jača kosti
Bademi su bogati fosforom i kalcijumom, dve najneophodnije hranljive materije za održavanje zdravlja kostiju. Oni takođe imaju magnezijum, mangan i kalijuma koji su od značaja za zdrave i jake kosti. Takođe, bademi mogu pomoći u smanjenju broja slobodnih radikala u organizmu, što zauzvrat pomaže u sprečavanju osteoporoze.
Pokušajte da jedete hranljive manirnice bogate bademom kao što su bademovo mleko ili puter od badema da bi ojačali kosti. Masaža toplim bademovim uljem i pomaže u održavanju jakih kostiju kod beba.
  1. Za zdravu kožu
Za mladu i zdravu kožu, bademi su pravi sastojak. Oni su bogate vitaminom E i vitaminom A koji hrane i štite kožu . Masaža sa bademovim uljem može poboljšati ten kao i smanjiti intenzitet oštećenja kože od sunca. Dobra stvar je toda bademovo ulje neće imati onaj masni efekat na kožu i neće zapušiti pore. Takođe možete da koristite bademovo mleko za efikasno lečenje opekotina i raznih drugih problema sa kožom.
  1. Rešava probleme sa kosom
Bilo da se radi o peruti, opadanju kose ili svrabu kože glave, bademi mogu rešite mnoge vaše probleme. Oni su bogati hranljivim sastojcima kao što su vitamin E, biotin, mangan, bakar, kao i esencijalnim masnim kiselinama. Svi ovi nutrijenti su od suštinskog značaja za razvoj zdrave kose. Takođe, cink u bademima podstiče obnovu novih ćelija. U stvari, nedostatak cinka često doprinosi proređivanju i gubitku kose.
Kao lek možete primeniti bademovo ulje pomešano sa esencijalnim uljem lavande da biste smanjili gubitak kose i perut.
Kako ih čuvati?
Bademi koji su još u ljusci imaju najduži rok trajanja. Zrna badema koja se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi će trajati duže od onih koja se prodaju u rasutom stanju jer su manje izloženi toploti, vazduhu i vlazi. Potražite bademe koji su jedinstveni u boji i koji nisu smežurani. Pored toga moraju imati lep miris. Oni treba da mirišu slatko, ako je njihov miris oštar onda su pokvareni.
Budući da bademi imaju visok sadržaj masti, važno je da ih čuvate pravilno da bi ih zaštitili kvarenja . Držeći ih na hladnom produžićete im svežinu. Bademi će zadržati svoj ukus nekoliko meseci ako se čuvaju u frižideru.
Kako ih korisiti?
Pored toga što se jedu sirovi, bademi su divan dodatak raznim receptima od salata pa do peciva.
Saveti za pripremu badema:
  • Cele bademe možete iseckane ručno ili u blenderu. Ukoliko ih pečete kod kuće, učinite to na 160-170 ° F (oko 75 ° C) u rerni na 15-20 minuta do očuvanja zdravog ulja u njima.
  • Ne preporučujemo blanširane bademe jer se blanširanjem uklanjanju mnoge korisne materije.
  • Dodajte bademe jogurtu i imaćete ukusnu užinu.
  • Poboljšajte ukus dinstanog povrća dodavanjem badema.
  • Bademi i kriške jabuke su divno jednostavna i veoma hranljiva užina.
  • Napravite divnu hladnu salatu sa bademima, svežim grašakom i bademima.
  • Dodajte iseckan badem u pileću salatu.
Da sumiramo, uključivanje i badema u vašoj ishrani je dobra odluka da ostanete zdravi. Međutim, baš kao i bilo koja druga hrana, i bademi imaju svoju negativnu stranu. Na primer, oni se ne preporučuje osobama koje pate od bolesti bubrega ili žučne kese jer sadrže oksalate.
(cajeviza)