utorak, 22. ožujka 2016.

KAKO SNIZITI POVIŠENU TEMPERATURU DECI I ODRASLIMA BEZ LEKOVA

Kako i kada snižavati povišenu temperaturu?
Povišenu tjelesnu temperaturu odnosno vrućicu treba spuštati ako je ona viša od 39C, a traje duže od nekoliko sati, ili ako se približi ili popne iznad 40C neovisno koliko dugo da traje. Generalni veoma važan savjet je i da pri svakoj povišenoj temperaturi organizmu treba više tekućine odnosno vode pa je stoga važno unositi dovoljno tekućine u organizam. Manjak tekućine u organizmu češće je posljedica nego uzrok povišenoj temperaturi, tako da upravo taj manjak kao posljedica predstavlja poticaj za dalje podržavanje febriliteta. Vodite računa da ne dehidrirate naročito ako visoku temperaturu prate povraćanje i proliv.Ne utopljavajte se previše i nosite laganu garderobu kada imate temperaturu.Često provjetravajte prostorije u kojoj boravi osoba sa povišenom temperaturom.
Vrlo visoka temperaturamože biti vrlo opasna, pa je u tom slučaju obavezna pomoć lekara ukoliko niste u stanju da je oborite sami.
Najbolje i najjednostavnije prirodne metode za snižavanje povošene temperature :
Kupanje ili tuširanje sa mlakom vodom
Ovo je najbolja, najprirodnija i najjednostavnija metoda posebno preporučljiva za manju djecu koja su još sklona igri sa igračkama.
Skinite vaše dijete i golo ga ubacite u kadu čije je dno pokriveno sa mlakom vodom. Celu kožu osim glave i lica polivajte sa vodom uz pomoć spužve ili neke posude. Najbolje bi bilo da dijete tretirate kao kada ga kupate. Ubacite mu omiljene igračkice za kupanje i pustite ga da se igra u vodi sa njima a vi ga poljevajte i kvasite  po cijelom tijelu. Neka voda bude mlaka. Voda će se postepano hladiti. Ostavite slobodno dijete u vodi kvaseći ga po cijelom tijelu stalno na ovaj način najmanje 15 minuta. Voda, će na taj način isparavati sa površine tijela, i oduzimati veliku količinu topline. Potrebno je da se koža stalno vlaži. Naravno ova princip vrijedi i za veću djecu ali je manje vjerovatno da će ona željeti toliko sjediti u kad i igrati se u vodi. Stariju djecu i odrasle potrebno je tuširati mlakom vodom. Tuširanje po cijelom tijelu treba trajati najmanje 10 ili više minuta da bi dalo efekte.
Obloge na tabanima
Potrebno je izrendati opran krompir (ne morate ga guliti) i manju glavicu luka. Masom napunite čarape i obucite ih osobi koja ima povišenu temparaturu. Držite  na nogama par sati dok se masa ne počne sušiti. Nakon toga napravite novu količinu i ponovite postupak. Varijacija ove metode je sa bjelancetom od jaja kojima se premažu kompletni tabani , zatim se omotaju kesom i preko se obuju čarape. Možete i jake papirne maramice natopiti bjelancetom te ih omotoati oko tabana , staviti kesu preko toga i na kraju čarape. Kada se bjelance osuši , procedura se ponavlja. Nekim ljudima više pomaže varijanta sa krompirom dok drugima više gode bjelanca od jaja. Probajte i sami odaberite djelotvorniju metodu za vas.
Brzo skidanje pomoću mokre krpe
Potrebno je da nakvasite dobro pamučnu krpu. Pacijenta (dijete ili odraslu osobu) potrebno je obući lagano bez utopljavanja sa lakim pristupom svim mjestima savijanja i prklapanja kože. Mokrom krpom svakih 1-2 minuta obrišite i pokvasite sljedeća mjesta: prepone , vrat, pazuha, pregibe na rukama (unutrašnja strana laktova) pregibe na nogama (unutrašnja strana koljena). Proceduru ponavljajte nekoliko puta svakih minut-dva što će rezultirati brzim sniženjem temperature. Važno je da mjesta koja kvasite po mogućnosti ostanu otvorena za cirkulaciju zraka da vlagu sa kože ne pokupi odjeća nego da se koža prirodno osuši što će rezultirati smanjenjem temperatue.
Masiranje tijela pomoću alkohola ili jabukovog sirćeta.
Ovo je stara metoda koju su koristile naše bake gdje je  osobu koja ima jako povišenu temperaturu potrebno skinuti u veš i istrljati alkoholom (može i jaka rakija) ili jabukovim sirćetom po cijelom tijelu. Naglasak treba biti na mjestima preklapanja kože (prepone, vrat, unutrašnja strana pregiba na rukama i nogama i pazuha). Rakija ili sirće brzo će ispariti i osušiti se nakon čega osobu treba pokriti ponovo a ovo isparavanje rezultiraće brzim sniženjem temperature.
Ukoliko ste isprobali neku drugu metodu koja je efikasna molimo vas da je unesete ispod teksta u rubriku dodaj komentar kako bi je podjelili sa drugim čitateljima.  
(zdravljebezdoktora)