ponedjeljak, 15. veljače 2016.

CVEKLA – PRIRODAN LEK I HRANA

Jeste da treba staviti rukavice dok je pripremate ali to je mali napor u odnosu koliko benefita ćete imati od konzumacije cvekle.Crvena boja cvekle potiče od proantocijanidina, borca ​​protiv malignih bolesti.
Odlična za srce
Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno s još nekim pomagačima (npr. vitaminima iz skupine B) podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sistema.
Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 (retko se sreće u biljnom svetu), C. Minerali koji su zastupljeni: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, jod. Ima dosta gvožđa, pa je čest prirodni lek i kod  lečenja anemije.
Čisti organizam
Zahvaljujući antioksidansima i betaina ima efekt detoksikacije, jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crevne peristaltike. Cvekla je odlična u prevenciji obolenja jetre, posebno masne jetre. Važna je za sportiste, jer poboljšava izdržljivost tokom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tokom napora. Takođe, ubrzava oporavak nakon treninga.
Pritisak, holesterol
Ona podstiče izmenu materija u organizmu, doprinosi kod regulacije krvnog pritiska, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može se kuva, peče, da se pravi sok ..
Ako kupujete svežu cveklu i bacate njen zeleni deo, vreme je da promenite naviku. Skuvano lišće zaslužuje mesto na stolu zbog neverovatnog sadržaja od 644 miligrama kalijuma na samo pola šoljice.
Izvor: kucnilekar