utorak, 23. veljače 2016.

Kutak za zdrav život – Čarobna crvena bobica

Višnje su ukusan i sočan nadjev za pite i tartove, odlično nadopunjuju kremaste kolače i pravi su osvježavajući preljev za vruće ljetne dane. No, to nije sve. Osim što su ukusne, one su jako zdrave, a evo i zašto …

Višnje su bogate vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijem, magnezijem, željezom i vlaknima. Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.
Jaka protuupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje boli kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja, imaju isti učinak na oslobađanje od bola, kao i “aspirin” ili “ibuprofen”.
Također, novija istraživanja nude sve više dokaza o pozitivnom djelovanju višanja na smanjenje upala. U jednoj od studija, desetoro ljudi tijekom dva tjedna svaki dan je pilo 250 ml soka od višnje, nakon čega su im se značajno smanjili upalni procesi, normalizirao se razina triglicerida i LDL kolesterola – rizičnih faktora za razvoj srčanih bolesti.
Višnje obiluju snažnim antioksidansima koje štite živčani sustav i sprječavaju oksidativni stres. To je naročito bitno za starije osobe, jer ih štiti od poremećaja poput gubitka pamćenja, senilne demencije i alchajmerove bolesti.
(alo.rs)