nedjelja, 21. veljače 2016.

RAZLOZI ZBOG KOJIH SU VAM GRUDI BOLNE

Bolne grudi neprijatan je osećaj s kojim se susreću mnoge žene.
Osim hormonalne promene koja prethodi menstruaciji postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu boleti.Predstavljamo vam šest najčešćih razloga bolnih grudi, a s tim i način na koji možete da umanjite ili uklonite bol.
1. U PMS-u ste
Najčešći uzrok bolnih grudi je hormonalna promena koja se događa kada uđete u PMS, odnosno nekoliko dana pre i na prvi dan menstruacije. Oticanje i osetljivost grudi ‘odgovor’ je na promene nivoa hormona estrogena, a bol nestaje s krajem menstruacije. Pilule za sprečavanje trudnoće mogu izostaviti bol s obzirom da sprečavaju ovulaciju i održavaju nivo estrogena stabilnom, kao i nadomesci ulja jaglaca.
2. Preterana fizička aktivnost
Možda ste napravili više sklekova nego inače ili počeli žešće dizati tegove. Može da vam se činiti kao da vas nakon toga bole grudi, ali taj neprijatan osećaj zapravo dolazi od mišića ispod grudi, znanih kao pektoralni mišići, smeštenih odmah ispod tkiva grudi. Njihovo stiskanje i opuštanje uzrok je ove osetljivosti. Olakšajte bol toplim oblogama .
3. Nešto ste istegnuli
Ako ste podizali namještaj ili nosili teške torbe može se dogoditi da ste istegnuli pektoralni mišić pa vas i u tom slučaju ne bole grudi nego mišić koji se nalazi odmah ispod njih. I u ovom slučaju rešite se bola na isti način kao i kada preterate sa fizičkom aktivnošću.
4. Grudnjak vam ne stoji dobro
Nosite li preuzak grudnjak ili onaj s izuzetno malim korpicama žica grudnjaka može pritiskati grudi. Ukoliko nosite takav grudnjak ceo dan bol u grudima gotovo pa je neizbežan. Ako vam ipak grudnjak ne pridržava dovoljno grudi, stalno pomeranje grudi tokom dana može ih učiniti posebno osetljivim.
5. Imate kvržice u tkivu grudi
Ako je tkivo vaših grudi kvržičaste teksture (stručno zvano fibrocistično grudno tkivo) verojatno ste vrlo dobro upoznati s povezanošću osetljivih grudi i menstrualnog ciklusa. To nejednako grudno tkivo čine benigne ciste pune tečnosti osetljivije na hormonalne promene.
6. Pijete previše kafe
Istraživanja su pokazala da izbegavanje kofeina može smanjiti osećaj bolnih grudi naročito kod žena s fibrocističnim grudnim tkivom. Ako su vam grudi pune kvržica i pijete tri šoljice kafe dnevno pitajte ginekologa da li bi trebali smanjiti dozu.
Izvor:kucnilekar