Preterana upotreba šećera u ishrani nije najbolja ideja kada je u pitanju zdrav život.
Ipak, malo nas troši šećer u preporučenim količinama. Prema nekim istraživanjima u svetu se samo od šećera dnevno unese 500 kalorija. Većina ljudi zna da šećer nije dobar za njih, ali iz nekog razloga, svi misle da je rizik od velike potrošnje šećera manji nego od previše zasićenih i trans masti, natrijuma ili kalorija. Ako zaista niste znali šta šećer radi vašem telu, možda je vreme da ga stavite na svoju listu „namirnica za izbegavanje “.
Štetnost šećera za vaš organizam!
- Šećer može oštetiti vaše srce
Dok je naširoko poznato da višak šećera može povećati ukupan rizik od srčanih bolesti, nedavne studije prikazuju jake dokaze da šećer zaista može da utiče na mehanizam rada srca i da vodi povećanom riziku od srčane insuficijencije . Rezultati su otkrili specijalni molekul šećera (kao i od skroba) koji je odgovoran za promene u mišiću srca. Ove promene mogu dovesti do srčanog udara. Otprilike polovina ljudi kod kojihje izdata dijagnoza srčane insuficijencije, umre u roku od pet godina.
- Gojaznost
Stopa gojaznosti kod adolescenta se utrostručila u poslednjih 30 godina. Jedan uzrok može biti povećanje konzumranja fruktoznih pića. Studija iz 2010 je ustanovila da unos pića koja sadrže fruktozu (ali ne i glukozu ) zapravo izazva visceralne masne ćelije, uvećani stomak, pa čak i veći budući rizik bolesti srca i dijabetesa.
- Šećer je pravi tihi ubica
Šećer, kako se ispostavilo, je kao i rafinirana so tihi ubica. Istraživanje je pokazala da je višak fruktoze povezan sa povećanjem Leptin hormona. Leptin je hormon koji nam kaže kada smo uneli dovoljno hrane. Problem je što često ignorišemo signal koji nam mozak šalje. Ovo zauzvrat može dovesti do veće potrošnje hrane i sledstveno, gojaznost. Zašto tihi ubica? Zato što se sve to dešava bez simptoma ili zvona upozorenja. Ako ste stekli težinu u protekloj godini i ne možete da shvatite zašto, možda bi trebalo da pogledate koliko fruktoze unostie dnevno.
- Šećer može biti povezan sa rakom i njegovim napredovanjem
U svetu ishrane, teško je govoriti o šećeru bez razgovora o insulinu. Jedna veza koja je dobro dokumentovana u literaturi predstavlja vezu između insulinske rezistencije i raka. Šećeri u crevima izazvaju formiranje hormona GIP (kontrolisan od strane proteina beta-katenina koji u potpunosti zavisi od nivoa šećera), koji zauzvrat, povećava insulin proizveden od strane pankreasa. Istraživači su otkrili da β-katenin možda u stvari utiče na podložnost ćelija formiranju raka. Dalja istraživanja su otkrila negativne asocijacije između visokog nivoa šećera i skroba i stope preživljavanja u pacijenata sa karcinomom dojke i raka debelog creva.
- „Zavisnost“ od šećera može biti genetska
Ako ste ikada rekli, „Ja sam potpuno zavisan od šećera,“ možda zaista u pravu. Nedavna studija je pokazala da oni koji su imali genetske promene u hormon grelin konzumiraju više šećera ( i alkohola ) od onih koji nisu imali varijaciju ovog gena. Grelin je hormon koji govori mozgu da ste gladni.
- Šećer i alkohol imaju slične toksične efekte na metabolizam jetre
U mnogim zemljama se rađa ideja ideja ograničenja i upozorenja koja treba staviti na šećer, slična onim upozorenjima koje vidimo na alkoholu. Autori su pokazali da višak fruktoze i glukoze može imati toksično dejstvo na metabolizam jetre kao i etanol – alkohol, koji je sadržan u alkoholnim pićima. Dalje, šećer je povećao rizik za nekoliko istih hroničnih stanja za koje je alkohol odgovoran. Konačno, ako mislite da je vaš tanak stas odbrana za oštećenje jetre koje izaziva fruktoza, razmislite ponovo. Pokazalo se da može doći do oštećenja jetre i bez suvišnih kalorija ili debljanja.
- Šećer može iscrpeti moć mozga
Studije su pokazale pozitivnu vezu između potrošnje sećera i starenja naših ćelija. Starenje ćelija stoga može biti uzrok nešto tako jednostavnog kao bore ali i teških stvari kao što su hronične bolesti. Postoje i drugi alarmantni dokazi da šećer može da utiče na starenje mozga. Višak potrošnje šećera je povezan sa nedostacima u memoriji i ukupnog kognitivnog zdravlja.
- Šećer se krije u mnogim svakodnevnim „bez šećera“ namirnica
Dok su mnogi trude da izbegnu slatko (kekseve, čokoladu, torte itd. ), često su prevareni kada otkriju da neke od njihovih omiljenih namirnica takođe sadrže dosta šećera. Primeri uključuju paradajz sos, tonik, krekere, pa čak i hleb.
- Prezaslađena gazirana i negazirana pića mogu skratiti život
Širom sveta može se pripisati 180.000 smrtnih slučajeva kao posledica povećane potrošnje zaslađenog pića. Autori studija sumiraju zaključke da se smrtni slučajvi povezuju sa nezrdaravim šećernim sirupom kao zaslađivačem koji dovodi do hroničnih bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i raka.
- Šećer je ono što nas „ masti “
Namirnice bogate vlaknima, mastima i proteina su povezani sa povećanim sitosti. Šećer će nam možda dati kalorije, ali ne i osećaj da smo pojeli dovoljno. Zato dolazi do prejedanja slatikišima koje se ponekad može pretvoriti u svakodnevnu opsesiju.
Mit ili istina – smeđi šećer je zdraviji od belog?
Možda ste čuli da je konzumiranje smeđeg šećera bolje za vas. Dok smeđi šećer može da sadrži nešto više esencijalnih nutrijenata nego beli, on nije nužno zdrava alternativa.
Šta je smeđi šećer?
Smeđi šećer je jednostavno beli šećer pomešan sa melasom(gusti tamni sirup koji se dobija u proizvodnji šećera). Dakle, smeđi šećer može da održi oblik vlažnog peska, a beli šećer ne može. Sirovi šećer je uglavnom braon boje.
Melasa i smeđi šećer takođe sadrže više esencijalnih nutrijenata nego beli, tako da je izbor smeđeg šećera tehnički zdraviji. Na primer, kašika melase je dobar izvor kalijuma i daje male količine kalcijuma, magnezijuma i B vitamina. Međutim, iznos tih esencijalnih hranjivih materija da bi se dobio smeđi šećer je veoma mali i neće učiniti mnogo da zadovolji vaše svakodnevne potrebe za ovim hranljivim materijama. Osim toga, baš kao i beli šećer, melasa i smeđi šećer treba da budu ograničeni u vašoj ishrani koliko je to moguće.
Sadržaj kalorija
Smeđi šećer i beli šećer isadrže isti broj kalorija po obroku. Kašičica smeđeg šećera daje 17 kalorija, dok 1 kašičica belog šećera sadrži 16 kalorija. Dakle, ako ste u potrazi za načinima za smanjenje kalorija, birajanjem smeđieg šećera umseto belog neće biti od velike koristi.
Nekoliko prirodnih zamena za beli šećer
- Javorov sirup
Izvor: filtrirani sok od javora
Prednosti: Generalno ga čini 70 posto saharoze, sa niskim nivoom fruktoze, a nađeno je da sadrži i antioksidante.
Protiv: i dalje sadrži fruktozu
- Melasa
Izvor: Nusprodukt procesa prerade šećerne trske
Prednosti: Melasa je bogata svim hranljivim sastojcima uzetih iz šećera tokom prerade procesa – gvožđe, bakar, magnezijum, cink, kalcijum, i kalijuma.
Protiv: Ima visok nivo fruktoze.
- Med
Izvor: Nektar koji sakuplja pčela
Prednosti: Sirovi med je bogat hranljivim materijama. U slučaju meda, gotovo da nema obrade niti je neophodna.
Protiv: Skoro polovina meda fruktoza
- Stevia
Izvor: Listovi biljke Stevie
Prednosti: Nema ugljenih hidrata ili kalorija, ne podiže nivo šećer u krvi. „Stevia sadrži nizak glikemijski indeks i zapravo pruža neke zdravstvene koristi.
Protiv: I dalje održava želju za slatkišima (kao i veštački zaslađivači). Može biti gorak.
- Sirup od braon pirinača
Izvor: pirinač, koji se kuva i zatim izlože enzimima koji ga razlažu u šećer
Prednosti: Ne sadrži fruktozu
Protiv: Takođe sadrži hranljive materije, ali, kao i sam smeđi pirinač, mogao bi da sadrži arsen.
- Šećer iz kokosa
Izvor: Izvučeni sok od kokosa, kuvano i dehidrirano
Prednosti: Nizak sadržaj fruktoze, bogato kalijumom i vitaminom C.
Protiv: Ipak sadrži fruktozu, plus i kalorije kao šećer
Kao završna napomena, važno je istaći da jednostavni šećeri kod mleka ( u obliku laktoze ) ne pokazuju iste negativne efekte po zdravlje koje vidimo u literaturi prilikom razmatranja efekta belog šećera. Prosti šećeri koji dolaze iz voća su takođe u manjoj vezi sa bolestima, obzirom na njihove velike količine vlakana koje sadrže.
(cajeviza)