nedjelja, 28. veljače 2016.

KAKO LEČITI AFTE?

Jedan od vrlo rasprostranjenih simptoma u ustima su aftozne lezije, odnosno afte.
Velika je raznolikost u njihovom načinu nastanka, kao i mestu gde se pojavljuju. Mesto na kome aftozne lezije najčešće nastaju je na sluzokoži usne duplje i to sa unutrašnje strane usana i obraza u predelu gornje ili donje vilice. Isto tako mogu se naći na levom ili desnom rubu jezika kao i u predelu korena jezika.
Afte imaju različite oblike, najčešće su to krateraste tvorevine sa beličastim središtem. Jako su bolne i to pri svakom pokretu sluzokože usne duplje. Uzroci nastanka su veoma različiti, a nekim slučajevima uzrok se ne može otkriti. Najčešće nastaju usled pada imuniteta i jakih avitaminoza, to jest nedostatka vitamina. Afte nastaju i na nervnoj bazi nakon jakih stresova. Takođe nedovoljna higijena usta i zuba doprinosi većoj kiselosti u ustima i povećanoj mogućnosti nastanka aftoznih lezija.
Uzroci nastanka afti
Uzrok afti nije u potpunosti jasan, ali postoje određeni faktori koji se povezuju s njihovim nastankom.
Uz pojavu afti najčešće se vežu sledeća stanja:
  • Emocionalni stres (zbog povišenog lučenja hormona kortizona)
  • Fizička iscrpljenost
  • Ishrana
  • Manjak vitamina i minerala
  • Narušeno imunološko stanje osobe
  • Slabokrvnost odnosno anemija (zbog nedostatka gvožđa, folata i vitamina B skupine)
  • Smanjenje broja neutrofilnih leukocita u krvi
  • Lokalna trauma
  • Alergijska stanja
  • Usporen protok u krvnim sudovima epitela
  • Metabolički poremećaji
  • Hormonalni poremećaji
  • Hronične bolesti koje dovode do slabljenja imunog sistema
Neki lekovi: aspirin, lekovi iz skupine NSAR (nesteroidni protivupalni lekovi), antibiotici, nikotinski supstituti te lekovi protiv gljivica
Takođe, postoje i dodatni faktori koji imaju ulogu u nastanku afti.
Naročito se ističe faktor nasleđa, s obzirom da gotovo polovina bolesnika u porodici ima osobu koja boluje od afti.
Kod nekih žena se pokazalo da se afte češće pojavljuju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. Međutim, veza između endokrinih faktora i afti još uvek nije razašnjena.
Gastrointestinalne bolesti, kao što su Chronova bolest i Ulcerozni kolitis, takođe mogu uzrokovati pojavu afti, s obzirom na smanjenu mogućnost apsorpcije vitamina i minerala.
U određenim slučajevima, afte se mogu pojaviti i kod prisutnosti bakterije Helicobacter pylori.
Postoji još puno različitih uzroka. U savremenoj stomatološkoj praksi  afte se uspešno neutralizuju sa ‘albotilom’, sredstvom koje se veoma pažljivo u malim količinama nanosi na aftoznu leziju. Na taj način se krater same afte ‘sprži’ i neutralizuju se svi simptomi.
Međutim, ovo je samo privremeno rešenje. Neophodno je ukloniti uzroke nastajanja aftoznih lezija da same afte ne bi ponovo recidivirale, odnosno vraćale.
Ciklus razvijanja afti u ustima
Afta je čir kružnog oblika, različite veličine, jasno oivičen upaljenim crvenim prstenom. Ove ranice u ustima veoma su bolne, a bol se pojačava pri govoru, prilikom žvakanja ili pokreta u obrazima.
Pojavljuju se iznenada, i to sledećim redosledom: neprijatan osećaj, peckanje, crvenilo, bol i otok. Ranice se postepeno povećavaju, a proces trajanja je od 3 do čak 30 dana. Glavni simptomi sa bolovima traju nekoliko dana (4-10).
Prevencija
Najbolja prevencija za pojavu afti je: jačanje imuniteta, pravilna ishrana sa puno vitamina, flavonoida i minerala, dovoljno spavanja i svakodnevno vežbanje.
Prirodni lekovi i ishrana
Terapija za lečenje afti svodi se na podizanje imuniteta, smanjenje bolova i ubrzanje zarastanja.
Prirodni lekovi su, pored zdrave hrane, beli i crni luk. Protiv bolova i za brže zarastanje pomažu obloge od čaja (kesice) i ispiranje hladnom slanom vodom.
Stručnjaci savetuju: lavandino ulje, limunov sok ili čaj od kadulje (žalfije). Ove tečnosti treba nanositi prstima na rane ili grgoljiti u ustima.
Kada se pojave afte, treba izbegavati iritaciju ranica ljutom, vrelom ili ledenom hranom, kao i paste za zube sa natrij-lauril-sulfatom.
Izvor:kucnilekar