nedjelja, 21. veljače 2016.

ŠTA MOŽETE POSTIĆI KORIŠTENJEM JEDNE KAŠIKICE KURKUME NA DAN

Kurkuma ili turmerik (Indijski šafran) se u Indiji koristi kao najznačajniji začin više od 2500 godina.
U našim krajevima pojavljuje posljednjih godina i to najviše kao glavna sastavnica cury miks začina. Kurkuma ili indijski šafran biljna vrsta iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae) od čijeg se krijena dobiva istoimeni začin aromatičnog ljuto-žarećeg, blagog gorkog i smolastog okusa. Možete je naći u svim boljim supermarketima u našim krajevima na odjelu začina ili zdrave hrane. Cijena kurkume (turmerika) nije visoka i dostupna je večini ljudi. Posljednjih 20 godina, širom svijeta traju intenzivna istraživanja i otkrića upotrebe turmerika kao jednog od najpotentnijih prirodnih lijekova uopšte.  U nastavku vam donosimo 7 dokazanih oblasti zdravlja u kojima vam turmerik može pomoći kao izvor zdravlja i sreće. Sve što je potrebno da uradite je da ga koristitie svaki dan u količinama od jedne čajne kašikice. Ovo su njegovi najznačajniji efekti.
1.      Prirodni lijek protiv upala
Vjeruje se da su hronične upale u tijelu osnovica većine teških bolesti modernog doba.  Kurkumin, aktivna komponenta u kurkumi aktivna je i potentna antiuplana komponenta koja svojom efikasnošću prevazilazi snagu većine anti upalnih lijekova raspoloživih medicini.
2.      Štiti mozak
Kongitivni poremećaji kao što su Alzjhajmerova bolest i demencija često se povezuju sa smanjenim nivom BDNF horomna rasta. Istraživači su otkrili da da kurkumin pozitivno utiče na nivo ovoga hormona te može odgoditi pa čak i obrnuti mnoge procese bolesti mozga vezane za njegovo propadanje i starenje.
3.      Reduciranje rizika za više vrsta raka
Turmerik je jedan od najpotetnijih prirodnih antikancerogenih substanci dopstupnih čovjeku. Ne samo da može prevenirati rast i razvoj čelija raka, nego može zaustaviti i njegovo širenje,  te se vjeruje da u sebi  krije i lijek za ovu najsmrtonosiju bolest današnjice.
4.      Poboljšava probavu
Korištenje turmerika na dnevnoj bazi stimuliše rad jetre , smanjuje podrigivanje i vjetrove, i prevenira probleme i upale probavnog trakta. Ipak ukoliko imate problema sa žučnom kesom turmerik ne bi trebali koristiti svakodnevno jer može izazvati prejaku stimulaciju koja bi mogla pogoršati stanje.
5.      Štiti srce
Kurkumin dokazano reducira LDL (loši) holesterol, prevenira začepljenje arterija i pomaže uklanjanju naslaga na krvnim žilama
6.      Stišava simptome artritisa
Iako istraživanja još traju, pokazalo se da korištenje turmerika pomaže kod hroničnog stanja upale i bola  kod artritisa. Mnogi pacijenti prijavili su bolje rezultate sa korištenjem kurkume nego sa večinom lijekova na recept za artritisa. Za razliku od prepisanih lijekova kurkumin nema nikakve neželjene efekte.
7.      Usporava starenje i produžava životni vijek
Slobodni radikali i upale igraju glavnu ulogu u starenju i njegovim efektima. Kurkuma i u ovome slučaju dugoročno pokazuje odlične rezultate. Osim toga kurkuma štiti srce i pruža zaštitu od raka što su inače dva najveća uzročnika smrti današnjice. Na taj način stalno korištenje kurkume značajno produžava životni vijek čovjeka.
Da bi ste poboljšali opšte stanje zdrvlja i sreće potrebno je da svakodnevno koristite jednu čajnu kašikicu turmerika. Način na koji ćete to izvesti zavisi od vas. Kurkumu možete dodavati u variva, salate, smutije, pića ili je jednostavno razmutiti sa malo vode, mlijeka ili ulja i popiti. Ono što je posebno značjno je da se efektivno djelovanje kurkume pojačava i do 2000 posto dodavanjem malo bibera prilikom korištenja. Stoga vam to i preporučujemo.
(zdravljebezdoktora)