ponedjeljak, 29. veljače 2016.

ŠTA VAM PORUČUJE KOSA KOJA OPADA?

Kosa predstavlja slobodu i vitalnost. Kada imamo problema s opadanjem kose, u podsvijesti imamo pojam da “plaćamo za prošlost”, kaže slavni njemački liječnik i psihoterapeut Ruediger Dhalke …
Kosa predstavlja slobodu i vitalnost. Kada imamo problema s opadanjem kose, u podsvijesti imamo pojam da “plaćamo za prošlost”, osjećamo se kao gubitnici, osjećamo kako se moramo žrtvovati i da ne možemo pobjeći od nekih posljedica, kaže slavni njemački liječnik i psihoterapeut Ruediger Dhalke.
U prošlosti su zatvorenike šišali na ćelu da bi ih kaznili i ponizili. Kad kosa slabo raste, to ukazuje na gubitak moći, utjecaja, na to da se osjećamo goli, izloženi i bespomoćni. Može ukazivati ​​na autoagresiju i regresiju u dječje doba kada nismo imali kosu.
Psihološki aspekt ovog problema možemo usporediti sa značenjem šišanja vojnika u vojsci. To je znak da gube svoju moć, da se podređuju moći drugih i odustaju od svoje potrebe za slobodom. Gubitak kose ukazuje na frustraciju, premalo korištenja slobode u vlastitom razvoju, strogosti prema sebi, prevelikoj fiksaciji i kontroli, na nefleksibilnost
Što učiniti:
  • preispitati stare strukture
  • napustiti staro
  • napraviti mjesta za novo
Treba se oprostiti od nekih misaonih obrazaca, platiti samom sebi stare dugove. Zapitajte se, zašto ste sebi dužni? Priznajte sebi ako vam u životu nema napretka i kad sumnjate u napredak vlastite duše, priznajte sebi gubitak slobode ako se dogodio te potražite unutarnji mir.
Oni koji su potpuno ćelavi trebali bi otkriti svoje djetinje ponašanje, uđite u “prašumu nesvjesnog” i u nju unesite svjetlo razumijevanja. Umjesto mehanizama kontrole, treba razviti unutarnju stabilnost koja daje snagu.
Raščistite sa svojom prošlošću da biste dali mjesta novim pokretačkim impulsima i snagama, svjesno žrtvujte vanjsku moć, oslobodite svoju ženstvenost ili muškost i dopustite da ljepota i karizma zrače iznutra.
Dr. Nada Kaiser za lovesensa