Donosimo vam sjajan tekst američke doktorice Carolyn Anderson kako konkretno i jednostavno možete prevenirati rak pomoću smjese od tri lako dostupna prirodna sastojka.
Tekst smo preradili i preveli sa njenog bloga koristeći dodatne izvore informacija. Toplo vam preporučujemo da pročitate i probate sa konzumacjom ovih sastojaka kako biste preduprijedili rak i druga oboljenja koja nastaju usljed upalnih procesa u organizmu. Saznanja su nastala kao plod više od dvije hiljade godina tradicije korištenja ovih sastojaka u istočnoj Indiji potvrđenih najnovijim zapadnim medicinskim studijama i istraživanjima. Zapadni naučnici bilu su šokirani podacima koje su dobili iz Indije. Istraživanja i studije na ljudima intenzivno traju i dok čitate ovaj tekst.
Naime ljudi iz istočnih dijelova Indije imaju mnogo manji broj slučajeva raka u odnosu na ostale stanovnike planete. Primjera radi učestalost broja oboljelih od raka dojke u istočnoj Indiji je svega 1/5 u odnosu na stanovnike Sjeverne Amerike, samo 1/8 broja ljudi istih godina u Indiji koji dobijaju rak pluća u poređenju sa ostatkom svijeta , svega 1/9 u odnosu na njihove vršnjake koji razviju rak debelog crijeva, i zapanjućih samo 1/50 od broja razvijenih slučajeva raka prostate. U praksi to znači da će na svakih 5 Amerikanki samo jedan Indijka oboliti od raka dojke a da će na 50 slučajeva raka prostate stanovnika neke druge države samo jedan iz istočne Indije oboljeti od ove vrste raka. Zapadnjaci tvrde da su zbog lošeg uređenja i siromaštva stanovnici Indije čak i više izloženi kancerogenim elementima od recimo Amerikanaca. Šta je onda faktor koji uzrokuje ovu razliku?
Po svim saznanjima odgovor leži u turmeriku (kurkumi). Turemrik je začin u obliku žutog praha koji je jedna od komponenti karija koji mu i daje intenzivnu boju. Njegove antiupalne sposobnosti su nevjerovatno moćne. Ne postoji niti jedan prirodni sastojak na svijetu koji je efikasniji u smanjenju upala u tijelu. Molekule u turmeriku odgovorne za ovaj efekat zovu su kurkumin. Najnovije studije otkrile su da kurkumin spriječava rast mnogih vrsta raka kao što je rak debelog crijeva, prostate, mozga, dojke… Ovi sastojci također spriječavaju rast novih krvnih sudova koji hrane sam tumor. U eksperimentima rađenim na miševima pokazalo se da koliko god su miševi bili izloženi različitim kancerogenim hemikalijama sve dok su koristili kurkumu razvoj brojnih vrsta raka bio je potpuno spriječen.
Postavlja se pitanje kako i koliko koristiti kurkumu kako bismo imali koristi od njegovih sjajnih svojstava?
Kao i sa mnogim drugim dodacima pokazalo se da kombinacija više sastojaka i način
konzumacije ključni kako bi upotreba dala idealne efekte. Problem koji se u praksi pokazao je da se turmerik (kurkuma) prilično teško sam apsorbuje u probavnom traktu. Ipak praksa i istraživanje su pokazali da u kombinaciji sa đumbirom ili biberom absorcija turmerika postaje odlična.
Biber poboljšava absorciju turmerika u organizam za nevjerovatnih 2000 procenata. Iz ovoga razloga Dr. Carolyn Anderson preporučuje sljedeći jedinstveni recept proizašao iz narodnog konzumiranja turmerika u Indiji kombinovanog sa dokazanim naučnim studijama.
Recept glasi:
Pomješate ¼ čajne kašike turmerika (kurkume) sa ½ čajne kašike maslinovog ulja i u to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog bibera. Sve tri sastojka dobro izmješajte u šoljici i dodajte supama, salatama, povrću, mesu, žirtaricama…..odnosno svim vrstama hrane. Trudite se da se ovi sastojci ne kuhaju previše , odnosno da ukoliko ih dodajete kuhanim jelima uradite to u završnoj fazi spremanja hrane. Sastojke možete i sirove pomješati i konzumirati direktno sa vodom.
Što se tiče uputa koliko često se ova kombinacija treba koristiti odgovor Dr Anderosn je jednostvan i glasi :”što je češće moguće”. Podaci govore da ukoliko uvedete ove sastojke u ishranu vas i vaše porodice drastično ćete smanjiti mogućnost oboljevanja od raka, ali i drugih oboljenja izazvanih unutrašnjim upalama u organizmu. Preporuka je rađena po uzoru na ishranu i tradiciju stanovnika Istočne Indije koji koriste ove sastojke redovno..
Kurkumu možete pronaći i u našim krajevima na odjeljenjima začina u supermarketima te u prodavnicama koje se bave prodajom zdrave hrane. Kurkuma je lako dostupan sastojak i njena cijena nije visoka. Biber i maslinovo ulje svakako predstavljaju uobičajno dostupne sastojke.
Turmerik (kurkuma) koristi se u Indiji, Kini i Srednjem istoku više od 2000 godina.
Podjelite ova saznanja putem facebooka.
(zdravljebezdoktora)