utorak, 1. ožujka 2016.

BLITVA - BORAC PROTIV UPALA U ORGANIZMU

Većina stručnjaka blitvu nazivaju injekcijom protiv upala u organizmu.
Blitva je niskokalorična vredna namirnica – u jednoj šoljici skuvane i isceđene blitve (25 dkg) ima 32 mg C vitamina, 102 mg kalcijuma, 3,9 mg gvožđa, 150 mg magnezijuma i samo 35 kalorija.
Zeleni deo biljke može se pripremati kao svako lišće, a beli kao šparoga.
Najčešće se celo lišće kuva, ocedi, prelije maslinovim uljem te začini naseckanim belim lukom.
Taj tradicionalni način pripreme je najzdraviji, jer se ulje ne zagreva, a beli luk je zdrav sam po sebi.
Zelene delove listova možete pripremiti kao spanać, a bele delove skuvati u slanoj vodi te preliti pržrnim mrvicama ili nekim umakom kao šparoge.
Izvor:kucnilekar