četvrtak, 24. ožujka 2016.

BOROVICA PRODIRE TAMO GDE MNOGI LEKOVI NE MOGU

U narodnoj medicini jako je velik broj recepata za lekovite pripravke od borovice ( Juniperus communis L.).  Borovica je lekovita biljka koja pospešuje izmenu materija, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma.
Borovica jača naš organizam
Borovica u prvom redu deluje na urinarni, respiratorni, digestivni i nervni sistem. Na mesta do kojih ne mogu prodreti ni antibiotici prodire borovica, npr. u urinarnim putevima u kojim postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijom E. coli borovica kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lek, a rezultati su brzi i sigurni. Lečenje borovicom ne sprovodi se kod upale bubrega jer može izazvati krvarenje i pojavu belančevina u mokraći. Baktericidno delovanje borovice dolazi do izražaja kod svih obolenja u kojima su uzročnici bakterije, kao nefritis, cistitis, pielitis, itd. U crevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije creva, ali i čitavog organizma. To pridonosi njegovom jačanju i osveženju, a raste i sposobnost reakcije organizma na bolesti.
Pojačava mokrenje
Od grančica borovice priprema se čaj koji izaziva pojačano mokrenje. Plod borovice koristi se uvek kad treba pojačati izlučivanje tečnosti mokrenjem. Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih obolenja, za pročišćavanje krvi, eliminaciju mokraćne kiseline i lošeg zadaha iz usta, kod reume kao i kod upale zglobova i upale bešike. Eterično ulje borovice koristi se kod ekcema, psorijaze, kod bolesti zglobova,  disajnih puteva i organa te kod svih obolenja želudca i creva.
Tinkturu od plodova borovice koristimo za lečenje pokvarenog ili otrovanog želudca, bronhijalnog katara, astme, bolesti bubrega i bešike, išijasa, reumatizma itd. Dodavanjem bobica borovice rakiji dobijamo lekovit napitak za razne slabosti organizma, grčeve creva, kod početnih simptoma prehlade i gripe te kod vodenih bolesti. Zdrobljene bobice borovice koristimo za mazanje čela kod glavobolje, a zdrobljenim zelenim bobicama mažemo kožne lišajeve, razna ispupčenja na koži, kraste, čireve, otekline, svrab.
Kontraindikacije: Uporaba borovice zabranjena je kod upalnih stanja bubrega te u trudnoći. Uputstva treba strogo poštovati jer svako predoziranje može izazvati štetne reakcije organizma, u prvom redu bubrega.
Kada se borovica i njeni pripravci uzimaju duži vremenski period, mokraća poprima miris po ljubicama.
Sirup od borovice – za lečenje disajnih organa
Sastojci: 500 g borovica, 3 l vode i med
Priprema: Borovice kratko prokuvajte u vodi. Nakon toga plodove zgnječite, još jednom prokuvajte, dodajte vodu po potrebi. Prokuvanu masu protisnite kroz cediljku i kad se ohladi dodajte med, toliko da nastane sirup. Sirup punite u staklene flaše sa širokim grlom.
Uputstvo za upotrebu:  Deca uzimaju tri puta po jednu čajnu kašičicu, sat pre obroka, a stariji dve čajne kašičice, sat pre obroka, tri puta dnevno. Leči tuberkulozu pluća i jača želudac.
Čaj od borovice – za sva navedena obolenja
Sastojci: 1 čajna kašičica zgnječenih plodova borovice i 2 dl vode
Priprema: Borovice prelijte kipućom vodom, poklopite, pustite da odstoje 15 minuta i procedite.
Uputstvo za upotrebu: Pijte kod svih spomenutih oboljenja, tri puta dnevno po jednu šoljicu, pre jela.
Tinktura od borovice – za sva navedena obolenja
Sastojci: 2-3 šake zdrobljenih plodova borovice i 7,5 dl konjaka ili rakije
Priprema: Bobice močite tri nedelje, a bocu svakodnevno protresite. Procedite.
Uputstvo za upotrebu: Uzimajte jedan do dva puta nedeljno po 15-20 kapi na kocki šećera ili s vodom, čajem ili sokom. Koristi u lečenju svih spomenutih obolenja. Tinktura je dobra i za masažu.
Iglice od borovice
Iglice je korisno zapaliti u prostoriji u kojoj boravi bolesnik i, općenito, za dezinfekciju prostorije. Iglice borovice, suve ili sveže, mogu se dodavati raznim biljnim čajnim mešavinama.
(kucnilekar)