četvrtak, 24. ožujka 2016.

LEKOVITA SVOJSTVA KORENA MASLAČKA

Koren maslačka čisti krv i jetru, te reguliše probavu i podstiče rad žuči, čime se reguliše vrednost holesterola i masnoća u krvi. Takođe, ovim delovanjem koren maslačka rešava problem žučnih kamenaca.
Koren maslačka odlično čisti organizam od toksina. Naime, ovaj koren je jedan od najjačih biljnih preparata za eliminaciju toksina iz tela.
Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu. Pre svega, koren maslačka čisti jetru i žuč, te podstiče bubrege da toksine kroz urin izbacuje iz tela.
Ovaj koren se koristi i za lečenje mnogih bolesti, kao što su opstipacija, nečistoće na koži poput akni, edema i slično, artritis, reuma, hepatitis, žučni kamenac i druge.
Koren maslačka je izrazito dobar za ženska obolenja, posebno u prevenciji i lečenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi, i problema s dojenjem i majčinim mlekom.
Kako je najbolje koristiti koren maslačka?
Da bi se iskoristio puni potencijal korena maslačka najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu.
Recept za dekokciju : pomešajte 30 grama suvog korena maslačka sa 60 grama svežeg, te smesu prelijte sa 2.5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tečnost da provri, prekrijte posudu i lagano kuvajte 20 minuta. Nakon kuvanja, sadržaj procedite, a tečnost ‘čaj’ pijte po tri šoljice na dan.
(kucnilekar)