petak, 25. ožujka 2016.

GIHT - SIMPTOMI I LEČENJE

Giht je bolest koja danas pogađa sve više ljudi širom planete.
Kako se pretpostavlja, ishrana ima značajan uticaj kako na razvoj, tako i na lečenje mnogih obolenja, pa i ovog. Kada je ovo obolenje zglobova u pitanju, čak i zvanična medicina navodi da je jedan od mogućih uzroka njegovog nastanka upravo nepravilna ishrana, pa lečenje obuhvata i promenu prehrambenih navika.
Prvi simptomi gihta
Javlja se obično nakon 40. godine života i čak je 20 puta češći kod muške populacije, dok se giht kod žena razvija uglavnom nakon menopauze.
On je jedan od nekoliko najčešćih tipova artritisa i predstavlja upalu zglobova uzrokovanu nakupljanjem mokraćnih kristala u vezivnom tkivu zgloba, međuzglobnim prostorima, tetivama, hrskavici, ili na svim pomenutim mestima. Do porasta mokraćne kiseline u krvi dolazi onda kada telo poveća njenu proizvodnju ili kada je bubrezi ne eliminišu u potrebnoj količini.
Giht se javlja u svoje četiri faze:
Prva faza je asimptomatska, što znači da giht simptomi potpuno izostaju, a sami oboleli nisu ni svesni postojanja obolenja.
Druga faza je akutna i prepoznaje se po pojavi crvenila, otoka i iznenadnog bola u zglobu, koji je na dodir vruć i osetljiv. Tada simptomi gihta obično traju od pet do deset dana.
Treća faza je poznata kao međukritična i karakterišu je intervali bez simptoma, između dve epizode napada. Kod većine ljudi drugi napad se javlja u periodu od šest meseci do dve godine nakon prvog napada, dok u nekim slučajevima pacijenti ne osećaju simptome čak pet do deset godina.
Četvrta i najteža faza je hronična, a njenje karakteristike su stalni bolovi u zglobovima, njihova ukočenost, ograničena pokretljivost i pojava gnojnih čireva na koži oko zgloba.
Ovde je veoma važno napomenuti, da terapiju može prepisati isključivo lekar, te da nikako ne posežete sami za bilo kakvim lekovima. Ukoliko ste sigurni da su navedeni giht simptomi prisutni kod vas, najpre morate otići na pregled kod specijaliste, pa tek nakon postavljanja dijagnoze smete primeniti terapiju.
Ishrana kod gihta isključuje namirnice bogate purinima
Jedno od najvažijih pravila u ishrani obolelilih od gihta jeste da se izbegavaju namirnice bogate purinima, a to su piletina, ćuretina, govedina, teletina, kobasice, slanina, ovčetina, divljač, inćuni, losos, pastrmka, rakovi, jastog, mozak, bubrezi, šunka, svinjetina, tunjevina, sočivo.Te namirnice naročito ne treba jesti za vreme akutnog napada.
Umesto maslaca, masti i margarina koristite hladno-ceđena biljna ulja. Slobodno konzumirajte sveže voće i povrće, osim karfiola, spanaća, graška i pečuraka, jer sadrže izvesnu količinu purina.
Kada je reč o žitaricama, dajte prednost integralnim, naročito ječmu, pirinču, prosu, pšenici.
Sušeno voće i voćni sokovi takode su dozvoljeni i preporučljivi. Sok od celera, šargarepe, rasol od kiselog kupusa odlični su prirodni lekovi za giht i reumu.
Giht dijeta preporučuje i pijenje dosta tečnosti, oko dve-tri litre, kako bi se potpomogla eliminacija mokraćne kiseline. Oprez se savetuje jedino srčanim i bubrežnim bolesnicima, kojima će lekar možda preporučiti ograničen unos vode.
Ishrana kod gihta treba biti bogata i namirnicama koje sadrže selen, poput prokelja, brazilskog oraha, pšeničnih klica, kao i dragocenim omega-3 masnim kiselinama.
Lečenje gihta prirodnim putem
U terapiji gihta kao veoma blagotvorni pokazali su se sledeći preparati:
Obloga od aktivnog uglja i lanenog semena
Aktivni ugalj samleti u prah, u količini potrebnoj za oko pola čaše. Dodati kašiku lanenog semena i malo vode, kako bi se dobila smesa konzistencije paste. Dobijeni melem paste. naneti na oboleli zglob, prekriti najlonom i uvezati pamučnom krpom. Ostaviti da deiuje preko, noći. Olakšanje tegoba će se osetiti već ujutru.
Domaći puter i alkohol
Neslani domaći puter otapati u šerpi na ringli dok se ne dobije pena, a zatim vrlo pažljivo sipati alkohol i pustiti ga da se „spali“. Mast sipati u teglicu i čuvati je u frižideru. Tokom napada gihta mast nanositi na zahvaćeni zglob, zagrevajući ga paralelno kraj nekog grejnog tela (peć).
Kuvani pirinač ublažava tegobe
Dve supene kašike pirinča oprati u nekoliko voda, a potom sipati u teglu od pola litre, naliti vodom i ostaviti da prenoći. Ujutru isprati i staviti da provri, a zatim ponovo isprati i ostaviti da proključa. Ovo ponavljati četiri puta. Na kraju pirinač oprati i jesti bez soli i ulja. Nakon ovog obroka ništa ne treba piti ni jesti četiri sata. Postupak ponavljati tokom 45 dana. Na ovaj način ćete očistiti zglobove i čitav organizam.
Prirodni sok od celera
Oljuštiti 500 grama celera, iscediti sok pa dodati malo limunovog soka. Popijte odmah ovaj narodni lek za giht i tegobe će se ubrzo povući.
Limun i beli luk
Dobro oprati 4 limuna, a zatim ih iseći, odstraniti koštice i samleti na mašini za meso zajedno sa 3 čena belog luka. Potom sve preliti sa 7 čaša vrele vode, promešati što bolje, ostaviti da stoji ceo dan, zatim procediti i piti po 40 mililitara pre jela, jedanput dnevno.
Koji su najefikasniji čajevi protiv gihta
Da bi se giht držao pod kontrolom i kako bi se sprečili novi neugodni napadi, napravite sledeće blagotvorne napitke
Čaj od jabuka protiv bolnih zglobova
Iseckati 3-4 jabuke zajedno sa korom i kuvati ih 10 minuta. Poklopiti i ostaviti da stoje četiri sata, a zatim tečnost u kojoj su se kuvale piti što češće tokom dana kao čaj. Jabuke mogu da se iseckaju i dodaju u druge biljne čajeve, dok se tečnost pije kao čaj nakon što odstoji izvesno vreme.
Fenomenalni čaj od luka
Da bi se giht bolest držala pod kontrolom, obavezno koristite sledeći napitak:
Oprati dve do tri glavice luka, zajedno sa ljuskom, staviti ih u šerpu i preliti litrom vode. Kuvati dok se luk potpuno ne skuva. Procediti i piti tri puta na dan po jednu čašu pre jela. Terapija treba da traje 10-15 dana, nakon čega sledi pauza.
(kucnilekar)