utorak, 22. ožujka 2016.

KOMORAČ I NJEGOVA LEKOVITA SVOJSTVA

Komorač se preporučuje u dijetama, deluje kao diuretik i sprečava taloženje sala na stomaku…
Izgledom podseća na mirođiju, ali stabljika komorača (Foeniculum vulgare) je viša i razgranatija. Komorač je izuzetno lekovit, aromatičan, ukusan začin, medonosan, hranljiv. Sadrži brojne korisne sastojke, a posebno etarsko ulje koje mu daje specifičan miris i aromu. Zato ga obožavaju i pčele.
Jelo sa njim dobija specifičnu aromu, lakše se vari i sprečava nadimanje, pa se preporučuje u kombinaciji sa pasuljem, kupusom. U hranu se stavlja i koren, isto se koristi kao celer, ali i lišće. Svež komorač se posebno preporučuje u kombinovanim salatama.
U lekovitom smislu, pozitivno utiče na organe za varenje i disanje. Sprečava infekciju disajnih puteva, upalu grla i promuklost. Podstiče izlučivanje sluzi i iskašljavanje, ublažava napad kašlja i astme. Pomaže i kodinfekcijemokraćnih puteva, deluje kod reumatskih tegoba.
Jača imunitet, zaustavlja bakterije. Kao dobar izvor vlakana, snižava holesterol i čisti debelo crevo.
Čuva krvne sudove, smanjuje rizik od infarkta i šloga, a kao bogat izvor kalijuma snižava krvni pritisak. Sprečava nastanak dijabetesa tipa 2, daje osećaj sitosti, pa se preporučuje u dijetama. Pomaže i kod menstrualnih problema, a tradicionalno se koristi kao sredstvo za opuštanje i eliminisanje tegoba u menopauzi. Stari narodi su verovali da produžava život i daje snagu.
Napomena:
Osobe sklone dijareji ne bi trebalo da ga uzimaju češće od dva puta nedeljno.
(kucnilekar)