Biljka je poznata i pod nazivima bela drača, beli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja.
Glog sadrži aktivne materije s antioksidativnim delovanjem. U cvetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin.
Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.
Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.
Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim poverenjem lečiti glogom.
Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.
Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih sudova.
Pospešuje aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Učinkovit je i kod:
1. Umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, teskobe, nervoze i šuma u ušima.
2. Vredan je i u menopauzi.
3. Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova.
4. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog delovanja savetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
5. Štiti od delovanja slobodnih radikala i sprečava bolesti krvnih sudova poput arterioskleroze.
Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
Kapi od gloga
20 g usitnjenih listova i cvetova prelijte s 200 ml 70-postotnog alkohola. Povremeno promešajte.
Nakon tri nedelje procedite i profiltrirajte. Piti dvadeset kapi dnevno s malo tečnosti.
Ove kapi deluju preventivno, ali i kao pomoćna terapija kod bolesti kardiovaskularnog i nervnog sistema.
Sirup od gloga
U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte s vodom tako da seže 2,5 cm iznad bobica. Izblendajte i ostavite tako 24 sata.
Stavite to na laganu vatru, a kada počne lagano ključati, ostavite neka se krčka pola sata.Isključite šporet i pustite da odstoji još pola sata.
Procedite tečnost i kada se ohladi, stavite je u frižider. Bobice izblendujte dodajući im novu vodu.
Zatim ih opet jednako kuvajte pola sata i ostavite da stoje još pola sata. Dobro procedite kroz krpu, da bude što gušće.
Taj sok pomešajte s prvobitno isceđenim. I zatim ga krčkajte na laganoj vatri dok ne ostane 1/4 mešavine.
Sipajte u sterilisane flaše i uzimajte 6 do 12 kašika dnevno. Rok trajanja je neograničen.
(kucnilekar)