utorak, 1. ožujka 2016.

PENUŠAVI NAPICI ZA IMUNITET: OJAČAJTE ODBRAMBENE SNAGE SVOGA ORGANIZMA

Penušave napitke za koje ovdje dajemo recepte možete sami pripremiti. Vrijednost ovih pjenušavih napitaka je u tome što se radi o namirnicama koje sadrže velike količine hranjivih tvari, a one jačaju imunološki sistem, koji nas opet štiti od infekcija različitim slojevima odbrambenih mehanizama.
Imunološki sistem štiti nas od infekcija različitim slojevima odbrambenih mehanizama. Prije svega, tu su tjelesne prepreke – koža i membrane. Sve dok je koža bez povreda (od ogrebotina i opekotina do nadraženosti izazvane hemikalijama) ona može čuvati unutrašnjost tijela.
Druge prepreke štite unutrašnje dijelove tijela koji su otvoreni utjecaju virusa i bakterija. Enzimi u slini u ustima i u dlačicama u nosu, naprimjer, dio su imunološkog sistema, a radnjama koje nisu pod utjecajem naše volje, naprimjer kašljem i kihanjem, izbacuju se neželjene čestice iz dišnog sistema. U želucu želučana kiselina služi kao hemijska odbrana protiv virusa i bakterija. Ostale tjelesne tekućine također su dio ove prve linije odbrane. Suze ispiru oči, a mokraćom se izbacuju bakterije i druge tvari iz mokraćnoga sistema.
Uspiju li bakterije, virusi ili gljivice zaobići kožu, membrane i druge “štitove”, aktiviraju se drugi mehanizmi odbrane. Kako bi imunološki sistem mogao pravilno raditi, moraju se dogoditi dvije stvari: tijelo mora prepoznati da je napadnuto, a imunološki odgovor mora se aktivirati brzo, prije nego što zavladaju virusi i bakterije.
RECEPTI
Banane i marelice
Ne može se naći voće s toliko mnogo vitamina B6 kao što je banana. Banana ima i mnogo kalija, važnog minerala koji uravnotežuje elektrolite u organizmu, posebno nakon vježbanja. Blaga aroma i kremasta struktura banane prirodno se slaže sa snažnijim okusom marelice, koja je dobar izvor vitamina A i antioksidansa likopena.
POTREBNO JE: 1,5 šoljica (355 ml) ohlađenog nektara od marelice, 3 svježe marelice, bez koštice i izrezane na kockice, 55 g sušenih marelica narezanih na kockice, 0,25 šoljice (32 g) proteinskog praška na bazi sirutke, 2 supene kašike (30 g) pčelinjeg peluda, 2 šoljice (300 g) zamrznutih ploški banane i 4 sušene marelice za ukras (po želji)
Izmiješajte nektar od marelice, svježe marelice, sušene marelice, proteinski prašak na bazi sirutke i pčelinji pelud u miješalici ili u sokovniku. Miješajte na velikoj brzini 45 sekundi ili dok mješavina ne postane kašasta (pire) i glatka. Dodajte ploške banane i opet miješajte na velikoj brzini dok mješavina ne postane glatka. Poslužite odmah, prethodno, po želji, ukrasivši sušenim marelicama.
Od ove recepture dobit ćete Četiri obroka (porcije) veličine jedne čaše. Svaki obrok (čaša) ima 227 kalorija, l g ukupnih masnoća, 0,5 g zasićenih masnoća, 4 g bjelančevina, 55 g ugljikohidrata, 5 g dijetnih vlakana, 0 mg holesterola.
Banane i čokolada
Odlične vijesti za čokoholičare: crna čokolada sadrži tvari zvane flavonoidi zdrave za srce, koje sadrži i crno vino, pa i ona može pomoći pri snižavanju holesterola. Ovaj napitak sadrži ne jednu, već dvije vrste čokolada, a zgusnut će ga kremasta banana.
POTREBNO JE: 1,5 šoljice (355 ml) sojinog mlijeka s čokoladom, 85 g nasjeckane crne čokolade, 3 supene kašike (45 g) kakaa u prahu, po mogućnosti prerađenog na nizozemski način, 2 supene kašike (30 g) pčelinjeg peluda, 2 supene kašike (30 ml) ulja od lanenih sjemenki, 2 šoljice (300 g) banana narezanih na plohe, 1 šoljica (140 g) smrznutog jogurta s čokoladom i 2 supene kašike (15 g) listića čokolade za ukrašavanje (po želji)
U mješalicu ili u sokovnik stavite sojino mlijeko, nasjeckanu čokoladu, kakao u prahu, pčelinji pelud, ulje od lanenih sjemenki i bananu pa na velikoj brzini miješajte 45 sekundi ili dok smjesa ne postane kašastom i glatkom. Dodajte smrznuti jogurt pa opet miješajte na velikoj brzini dok smjesa ne postane glatkom. Poslužite odmah, ukrašeno – po želji – listićima čokolade.
Jagode i bademi
Nisu sve masnoće loše. Mononezasićene masti, koje se nalaze u orašastome voću, na primjer, u bademima, smanjuju rizik od pojave srčanih bolesti. Bademi su odličan izvor dva minerala – mangana i magnezija – kao i vitamina E, a jagode, bogate vitaminom C, ovome napitku daju boju i slatkoću.
POTREBNO JE: 1 čaša (225 g) jogurta s niskim udjelom masnoće s jagodama, 0,5 šoljice (120 ml) silken-tofua,  0,25 šoljice (80 g) ukuhanih jagoda, 1 šoljica (150 g) očišćenih badema, s kožicom, 0,25 šoljice (32 g) proteinskoga praška na bazi sirutke, 2 supene kašike (30 ml) ulja od lanenih sjemenki, 1,5 šoljica (220 g) zamrznutih jagoda i 4 lepezice od jagoda za ukras (po želji)
U mješalici ili u sokovniku izmiješajte jogurt, tofu, ukuhane jagode, bade-me, proteinski prašak na bazi sirutke te ulje od lanenih sjemenki. Miješajte na velikoj brzini 45 sekundi ili dok se smjesa ne pretvori u glatku masu. Dodajte jagode i opet miješajte na velikoj brzini, sve dok smjesa ne postane jednoličnom. Poslužite odmah. Želite li, ukrasite lepezicama od jagode.
Jedan obrok (čaša) ima 461 kaloriju, 27 g ukupnih masnoća, 2,5 g zasićenih masnoća, 17 g bjelančevina, 40,5 g ugljikohidrata, 5,5 g dijetnih vlakana, 20 mg holesterola.
Ananas i narandža
Iako tijamin ili vitamin B1 nije direktno povezan s imunološkim sistemom, zasigurno je važan za održavanje dobre snabdjevenosti organizma energijom. I ananas i narandža dobri su izvori ovoga vitamina. S manganom u ananasu i vitaminom C u narandži, ovaj zdravi napitak održavat će vas u vrhunskoj formi.
POTREBNO JE: 2 narandže, 0,5 šoljice (120 ml) svježe istisnutog narandžinog soka, 0,5 šoljice (120 ml) silken tofua, 0,25 šoljice (32 g) proteinskoga praška na bazi sirutke, 2 supene kašike (30 g) pčelinjega peluda, 2 čajne kaščice (5 g) naribane narandžine kore, 2 šoljice (310 g) zamrznutog ananasa narezanog na kockice i 4 kriške narandže ili komadića ananasa za ukrašavanje (po želji)
Naribajte 2 čajne kašičice narandžine kore i stavite ih na stranu. Ogulite narandže pa obrežite bijelu kožicu. Izrežite stranice krišaka kako biste ih oslobodili od preostale kožice. Narežite narandže na kockice veličine l cm. U miješalici ili u sokovniku izmiješajte narandže, narandžin sok, tofu, pro-teinski prašak na bazi sirutke, pčelinji pelud te naribanu narandžinu koru. Miješajte na velikoj brzini 45 sekundi ili dok smjesa ne postane jednolika smjesa. Dodajte ananas. Još miješajte na velikoj brzini dok smjesa ne postane glatkom. Poslužite odmah, ukrašeno, po želji, kriškama narandže.
Jedan obrok (čaša) ima 151 kaloriju, l g ukupnih masnoća, l g zasićenih masnoća, 11 g bjelančevina, 27 g ugljikohidrata, 4 g dijetnih vlakana, 18 mg holesterola.
(aura.ba)