Kada govorimo o zobi, treba naglasiti da je reč o lekovitoj namirnici iznimne nutricionističke vrednosti koju jamči sastav samog zrna zobi.
Osim vode, belančevina, masti, ugljenihidrata i minerala, zob ima mnogo kalijevih soli, skroba i šećera.
Iz oljušćenih zrna zobi dobija se lako probavljiva hrana za decu i bolesnike. Ta biljka iz porodice trava postaje vrlo važna biljka za čovekovu ishranu zato što ima veliku hranjivu vrednost i najviše masnih kiselina koje su raspoređene u savršenom omeru.
Zrno zobi najbolji je izvor kalcijuma među žitaricama te pridonosi zdravlju zubi i kostiju. Neobično je važna u detalnoj ishrani, jer u sebi sadrži sve važnije vitamne i minerale. Beta-glukani u zobi snizuje holesterol u krvi i time smanjuju opasnost od bolesti srca i krvnih sudova.
Može se koristiti kao prilog, u kombinaciji s povrćem u salatama i varivima.
(kucnilekar)