nedjelja, 10. travnja 2016.

MLADI LUK - IZVOR ZDRAVLJA

Što više voća i povrća jedete to su i manje šanse od razvijanja nekog od ozbiljnijih zdravstvenih problema.
Razlog za to je što voće i povrće sadrže mnogobrojne vitalne hranjive materije koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Mladi luk sadrži širok spektar jedinjenja koja poboljšavaju zdravlje – vitamine, minerale i fitohemikalije. Možete ga jesti svež ili kao dodatak jelima, a saznajte i zbog čega je on jedna od najzdravijih namirnica.
Zdravlje kostiju
Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1.6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 odsto od preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 procenata preporučene dnevne doze vitamina C.
Kod muškaraca, to iznosi 16 odsto od preporučene doze vitamina K i skoro dva procenta vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju, piše Mini magazin.
Zdravlje očiju
Telu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svjetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu razviti noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 odsto dnevnih potreba kod žena i 2,6 odsto kod muškaraca.
Zdravlje srca
Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu sprečiti oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C, takođe, može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Imunitet
Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zaravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, a one mogu poboljšati imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.
Izvor: Nezavisne