Svake godine pojavi se neka nova dijeta koja postane masovno popularna. Samo neki od popularnih saveta za ishranu u poslednje vreme su: izbacite gluten, mlečne proizvode, šečer i masti iz ishrane, pazite na glikemijski indeks namirnica, jedite kao pećinski čovek, postanite vegan, itd. Ako krenete tako da jedete, dozvoljeno će vam biti samo da pijete vodu i da možda jedete spanać, jer većina dijeta dozvoljava unošenje ove namirnice.
Zapravo najbolji savet je da ne slušate "eksperte" i da shvatite da zdrava ishrana nije nikako komplikovana. Dugogodišnji pobornici tzv. "razmne" ishrane, smatraju da su danas svi opsednuti kritikovanjem šećera, masti i soli, a ne vide pravi problem. Danas je najveći uzrok gojaznosti i dijabetesa brza hrana i provođenje vremena u sedećem položaju. Iako gotovo sva nezdrava hrana sadrži masti, šećere i soli, isto sadrži i ona zdrava, ali u daleko manjim količinama. Zato, kako izabrati pravu hranu?
Smatra se da bi ljudi trebalo da izbegavaju hranu koja bi bila potpuna nepoznanica njihovim bakama. Dakle, sva ona hrana iz kutija i konzervi sa nazivima za koje vaša baka nikada nije ni čula, zapravo su prava hrana koju bi trebalo zaobići. Recimo, postoje da se kupe u pakovanju kolači na kojima piše da su bez šećera. Čim vidite taj natpis, automatski ćete misliti da je u redu da to pojedete, ali zapravo ne znate da su veštački zaslađivači u ovakvoj hrani najveći krivci za gojaznost. Šećer nije neprijtelj, već prerađena hrana.
Takozvana "prava hrana " je zapravo najzdravija hrana. Umesto upakovanih kifli na kojima piše da su bez glutena ili pločicama od žitarica na kojima piše da su bez šećera, opredelite se za domaći hleb i musli koji ćete napraviti sami.
- Još uvek se ne zna u potpunosti veza između ishrane i hroničnih obolesti, ali je sigurno to da je po zdravlje ljudi najbolje izbegavati prerađenu hranu. Hrana bazirana na biljkama je najbolja za naše zdravlje - tvrde pobornici ove teorije.
Izvor: Blic