Većina nas svakoga dana u svoj organizam unese više od 10 grama soli, iako je dozvoljeno upola manje.
Stručnjaci tvrde da dnevno ne bismo smeli da unesemo više od 5 do 6 grama soli, a većina nas unosi više od 10 grama. Sastojak kuhinjske soli koji se dovodi u vezu s hipertenzijom (visok krvni pritisak) jeste natrijum hlorid (NaCl), spoj koji je prisutan u sastavu mnogih namirnica.
Oko tri četvrtine od ukupne količine soli koju unosimo ishranom nalazi se u prerađenim namirnicama i zato je važno da se uvek proveri njihov sastav na pakovanju. To upozorenje se posebno odnosi na hleb, žitarice, sir, suhomesnate proizvode i gotova jela.
U jednom opsežnom istraživanju britanskih naučnika istraživana je veza izmedu ishrane i krvnog pritiska i pritom je uočeno je da je pritisak snižen kod ispitanika koji su izbacili zasićene masnoće iz ishrane i zamenili ih voćem, povrćem, posnim mlečnim proizvodima, integralnim žitaricama, ribom, piletinom i orašastim plodovima.
Izvor: Telegraf