Ukoliko sumnjate da ste alergični na neke namirnice, postoji dijeta koja to može da proveri.
Ako simptomi nisu nepodnošljivi, onda nema potrebe da odmah radite zahtevne alergo testove, jer će vaš novi princip ishrane da eliminiše većinu iritabilnih namirnica.
“Simptomi alergije na neku hranu mogu da budu curenje iz nosa, svrab i suzenje očiju, osip i različite fleke na koži, nadutost, svrab, bolovi u stomaku, glavobolje, gojaznost, stalan umor”, kaže dr Mehmet Oz.
Pre nego što odete na test intolerancije na hranu, koji ne obuhvata sve namirnice, i veoma je skup, isprobajte dijetu koja će eliminisati namirnice na koje ste alergični.
Ova dijeta ima tri faze.
Prva faza
Počnite sa dvodnevnim režimom da biste pripremili telo za novi način ishrane, savetuje autor dijete dr Mark Himan. Za prva dva dana preporučuje se čišćenje organizma tokom kojeg treba da izbacite kafu i da pijete zeleni čaj koji ima mnogo manje kofeina, kao i da pijete od šest do osam čaša filtrirane vode na dan. Takođe, treba da izbegnete industrijski prerađenu hranu i zamenite je svežom.
Prvo što savetuju dr Oz i dr Himan je da se sastavi spisak za kupovinu i da se kupe namirnice koje će sledećih pet dana da budu osnova vaše ishrane. Na listi je poželjno da budu pileća prsa koja mogu da se jedu dva puta na dan, za ručak i za večeru po 170 grama. U korpi bi trebalo da se nađe riba, a najpoželjnije su sardina i skuša, koje takođe mogu da se jedu za ručak i za večeru po 170 grama po obroku.
Temelj ishrane čini sveže povrće, poput brokolija, kelja, praziluka, spanaća, rukole i celera, koje je izvrsno za čišćenje organizma. Od voća izbegavajte citruse i nabavite bobičasto voće, koje van sezone možete koristiti i zamrznuto. Za grickanje svakako kupite bademe, orahe, makadamija orahe, pekane i bundevsko seme. Od začina vam treba ruzmarin, korijander, đumbir, beli luk, kurkuma i morska so.
Druga faza
U pet dana morate da nađete vreme za pet obroka. Pre doručka, između 7h i 9h, treba da popijete šolju zelenog čaja, i da pojedete porciju pirinčanih pahuljica sa kašikom badema, bundevskog semena i šoljicom bobičastog voća. Posle toga ide doručak, između 10h i 11h, za koji je poželjno da pojedete šačicu badema ili jabuku.
Treba da ručate između 12h i 13h, i to 170 grama kuvanih pilećih prsa, 2 šoljice zelenog povrća kuvanog na pari sa kašikom maslinovog ulja i pola šolje kuvanog braon pirinča. Za užinu, između 14h i 15h, popijte šolju zelenog čaja ili supu od povrća i pojedite šaku badema i šoljicu malina. A za večeru, između 17h i 19h, pojedite šoljicu supe od povrća i 170 grama poširane skuše s istom količinom povrća i pirinča kao i za ručak.
Treća faza
Treća faza je uvođenje isključenih namirnica: soje, tofua, citrusa, mleka i mlečnih proizvoda, jaja, kukuruza, paradajza, patlidžana, pšenice i glutena.
Svaku od tih namirnica treba da vratite tako što ćete je uključiti u svaki obrok tokom dva dana. Ako ne izaziva tegobe, možete je nastaviti jesti. Druga dva dana “testirajte” drugu namirnicu i tako dok ne vratite u ishranu sve osetljive namirnice i otkrijete kako reagujete na njih. Ta faza ponovnog uvođenja može potrajati do tri meseca, ali je onda pred vama život bez sputavajućih tegoba.
“Najteži period dijete je drugi korak, petodnevna faza čišćenja organizma. Tada telo žudi za nekim namirnicama na koje je naviklo, ali uz malo strpljenja to će brzo da prestane i nastupiće osećaj zadovoljstva u svojoj koži. Mnogima već u ovoj fazi prestanu neprijatni simptomi, poput umora, osipa, glavobolje ili nadutosti”, kaže dr Himan.
Sastavite listu tegoba koje vas muče i posmatrajte ih tokom dijete. Zapisujte kako se osećate posle isključivanja i ponovnog uključivanja pojedine namirnice. Alkohol izbacite zbog detoksikacijskih razloga, ali i zato što sadrži šećere koji pomažu gljivicama i štetnim bakterijama da se razvijaju.
Kad se u trećoj fazi počnu ponovo uvoditi namirnice koje su tokom dete isključene, uvodite jednu po jednu jer ćete u suprotnom teško ustanoviti koja vam ne odgovara. Dva dana uvodite novu namirnicu uz svaki obrok, na primer kukuruz za doručak u obliku pahuljica, za užinu kukuruzni hleb, uz ručak klip kukuruza, za večeru salata sa kukuruzom.
Preporuka:
Filtrirana voda – Potrebno je piti najmanje osam čaša vode na dan
Riba -Skuša, srdela, losos ili bakalar, jedu se od 4 do 6 puta na dan
Pileća prsa – Na jelovniku treba da se nađu od 4 do 6 puta na dan
Sveže ili zamrznuto voće – Jabuke, kivi, borovnice, maline, jagode, dinje, grožđe i trešnje
Sveže ili zamrznuto povrće – Praziluk, brokoli, kupus, kelj, spanać, špaoge, celer, prokelj, blitva, raštan, rukola i kineski kupus
Smeđi pirinač – Spremajte ga kao prilog
Orašasto voće – Bademi, lešnici, bundevsko seme, orasi i makadamija orasi
Začini – Ruzmarin, đumbir, beli luk, korijander, kari i morska so
(kucnilekar)