petak, 15. travnja 2016.

SAVRŠENE NAMIRNICE ZA JAČANJE IMUNITETA

Većina ovih namirnica koristi se u svakodnevnoj ishrani. A kada znate na koji način mogu ojačati vaš organizam, koristićete ih još više...
Zova - dobra protiv gripa i upala -  Zova je bogata antioksidansima i pomaže u borbi protiv upala. Ispitivanja pokazuju da sok od zove pomaže u zaustavljanju širenja virusa gripa, dok slatko od plodova zove najefikasnije obnavlja zalihe gvožđa u organizmu. Poznata je kao stari narodni lek.
Pečurke šampinjoni - dobre protiv virusa, bakterija i tumora - Nemojte odbacivati pečurke kao slabo hranljive: šampinjoni sadrže mineral selenijum i antioksidanse. Nizak nivo selenijuma u organizmu se povezuje sa povećanim rizikom od gripa, a antioksidansi usporavaju starenje organizma. Šampinjoni sadrže B vitamine riboflavin i niacin koji su bitni za imuni sistem čoveka. Takođe, gljive su generalno dobre u borbi protiv virusa, bakterija i tumora.
Lubenica - dobra protiv infekcija -  Pored toga što je puna tečnosti i odlična za osveženje, zrela lubenica je bogata moćnim antioksidansom glutationom koji jača imuni sistem u borbi protiv infekcija. Glutation se nalazi u crvenom, mekom delu lubenice blizu kore.

Kupus - bogat vitaminom C-  Kupus je bogat vitaminom C i glutaminom koji jačaju imuni sistem. Ono što je dobro kod kupusa je to da je jeftin i lako dostupan za vreme zimskih meseci kad mu je sezona. Dodavanjem kupusa (belog, crvenog) u supu i paprikaš povećavate unos antioksidanasa u vaš organizam i hranljivu vrednost vašeg obroka.

Bademi - dobri protiv stresa - Šaka badema pomaže da povratite vaš imuni sistem od posledica stresa. Preporučena dnevna količina badema od 1/4 šoljice je dovoljna da pokrije skoro 50 odsto dnevne potrebe organizma za vitaminom E, koji podiže imuni sistem. Takođe, bademi sadrže B vitamine - riboflavin i niacin koji vam pomažu u oporavku od stresa.

Grejpfrut - sadrži dosta vitamina C - Grejpfrut je bogat vitaminom C i flavonoidima - prirodnim, hemijskim jedinjenjima koja čuvaju imuni sistem. Ako niste ljubitelj grejpfruta, probajte pomorandže ili mandarine.

Pšenične klice - veoma hranljive - Pšenične klice su deo pšeničnog zrna. One imaju ulogu da prehranjuju mladu biljku pšenice koja je tek nikla. Zato su pšenične klice veoma hranljive. Bogate su cinkom (Zn), antioksidansima i B vitaminima kao i ostalim bitnim vitaminima i mineralima. Pšenične klice nude dobro balansiranu kombinaciju biljnih vlakana, proteina (belančevina) i nekih dobrih masti. Poželjno je deo brašna koje se koristi za pravljenje hleba i peciva zameniti sa pšeničnim klicama.

Jogurt - dobar protiv prehlade -  Jedna šolja jogurta dnevno smanjuje mogućnost da navučete prehladu. Kada kupujete jogurt, pogledajte listu aktivnih kultura na etiketi. Takođe, vidite da li jogurt sadrži i vitamin D. Istraživanja su pokazala da postoji veza između niskog nivoa vitamina D u organizmu i povećanog rizika od dobijanja prehlade i gripa.

Ostrige - dobre za mušku plodnost -  Ostrige su poznate kao afrodizijak i kao hrana koja jača imuni sistem. Obe tvrdnje se mogu smatrati tačnim jer ostrige sadrže cink (Zn) koji je važan za mušku plodnost. Naime, nizak nivo cinka u organizmu se povezuje sa sterilitetom kod muškaraca. Najnovija ispitivanja pokazuju da cink poseduje i neka antivirusna svojstva mada nije još utvrđeno zbog čega. Mađutim, pouzdano se zna da je cink dobar u zarastanju rana.
Beli luk - dobar protiv čireva i stomačnog tumora -  Beli luk je bogat nekim antioksidansima koji pomažu u zaštiti imunog sistema naročito od štetnog dejstva bakterije H. pylori, koja se vezuje za čireve i stomačni tumor. Savet za kuhanje: beli luk oljuštite, iseckajte i ostavite jedno 15 do 20 minuta da odstoji pre kuvanja kako bi aktivirali enzime koji jačaju imuni sistem.

Spanać - obnavlja ćelije i DNK -  Spanać je veoma hranljiv. Sadrži folat, koji pomaže organizmu u pravljenju novih ćelija i popravci DNK. Takođe, spanać sadrži vlakna, antioksidanse i vitamin C. Jedite spanać kao sirov ili blago skuhan kako bi izvukli najviše koristi od njegovih lekovitih svojstava.

Čaj - uništava slobodne radikale - Zeleni ili crni? Oba čaja su bogata polifenolima i flavonoidima koji su dobri u borbi protiv bolesti. Naime, ovi antioksidansi uništavaju slobodne radikale koji oštećuju ćelije našeg organizma. Čaj sa kofeinom ili bez? Oba su jednako dobra.

Slatki krompir - smanjuje rizik od tumora -  Kao i mrkva, slatki krompir sadrži antioksidans beta-karoten koji uništava slobodne radikale. Takođe, slatki krompir sadrži i vitamin A koji usporava starenje i smanjuje rizik od nekih tumora.

Brokoli - bogat vitaminom A i C -  Brokoli je bogat sastojcima koji podižu imuni sistem: vitamin A, C i glutation . Lako je dostupan i koristan je dodatak jelima. U kombinaciji sa sirom obogaćujemo naš obrok i sa vitaminima B i vitaminom D.
Izvor: depo.ba

Related Posts:

  • SIGURNO NISTE ZNALI ŠTA MOŽE ČAŠA VODE S LIMUNOM Samo jedna čaša vode i sok od limuna mogu napraviti čudo za naše zdravlje, a ovo je deset najboljih činjenica vezanih uz ovaj osvježavajući napitak Gradi imunitet Pola iscijeđenog limuna u čaši vode jednom dnevno ima do… Read More
  • DA TI SE ŽIVOT ZGADI: KOLIKO JE ZAISTA OPASNA MUVA U SUPI? Ljudi su po svojoj prirodi vrlo gadljiva bića. Nije da za ovakvu reakciju nema evolutivnih razloga, jer nam gađenje pomaže da se sačuvamo od bolesti, ali oko nekih stvari zaista pravimo preveliku dramu. Dlaka u tanjiru, … Read More
  • Liječenje vodom Voda je neophodna za sve funkcije u organizmu pravilan krvotok, rad mozga, razmjenu materija u organizmu ( metabolizam ), regulaciju tjelesne temperature, funkciju bubrega i urinarnog trakta, rad digestivnog trakta (želudac… Read More
  • Atletsko stopalo i alternativna rješenja Ova uporna gljivična infekcija nije ograničena samo na sportaše. Može je dobiti svatko tko bosonog hoda po vlažnim podovima u svlačionicama, kupaonicama ili na bazenu. Ako se inficirate, morat ćete biti vrlo uporni dok se … Read More
  • AKO HOĆETE DA SE KILOGRAMI TOPE JEDITE OVO VOĆE Pogledajte koje voće ima neverovatnu moć da topi masne naslage i ubrzava metabolizam. Većina voća sadrži prekomernu količinu prirodnog šećera koji se veoma brzo pretvara u masti. Međutim, postoje i određene vrste voća ko… Read More