subota, 23. travnja 2016.

SVE BLAGODETI SMOKVE: LEČI SRČANE BOLESTI, KARCINOM, DIJABETES…

Bilo sveža ili sušena , smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima , antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kojemu su naši drevni preci uživali .
Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih preko 11.000 godina .
Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice , ječma i mahunarki .

Osim u svojoj postojbini Mediteranu , smokva se danas uzgaja u mnogim zemljama sveta na obe hemisfere .

Najraširenija i najpopularnija vrsta je obična smokva ( lat. Ficus carica ) .

Svake godine može dvaput rađati po nekoliko stotina plodova raznih veličina i boja .

Zrela smokva ima oblik zvona ili kruške , sa sočnim mesom u unutrašnjosti .

Zdravstvene blagodeti

Uprkos niskoj kaloričnosti ( samo 74 kalorije na 100 g ) , smokva sadrži rastvorljiva prehrambena vlakna , minerale i vitamine .

Sveže smokve su cenjene zbog obilja antioksidanata kao što su karoteni , tanini , lutein i hlorogenske kiselina .

Povrh toga , sveže smokve sadrže visoke količine vitamina antioksidanskih kao što su vitamin A , E i K.

Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja , demencije , srčanih bolesti i karcinoma .

Ujedno , istraživanja ukazuju da hlorogenske kiselina uravnotežuje nivo šećera u krvi .

Smokve , kao i druge namirnice bogate vlaknima , pomažu u mršavljenju i održavanju željene težine .

U smokvama su pronađeni i spojevi sa antikarcinogenim delovanjem – benzaldehid i kumarini .

Preliminarna zdravstvena istraživanja su potvrdila potencijalno delovanje ovih jedinjenja na karcinome prostate i kože .

Smokve rešavaju problem kurjih očiju i bradavica .

Preko noći , stavite napola presečenu svežu smokvu na bolno mesto . Ujutro izvadite smokvu i operite stopalo u vrućoj vodi .

Nakon toga pokušajte ukloniti kurje oko / bradavicu . Teži slučajevi mogu zahtevati i do pet noćnih lečenja .

Suve smokve – koncentrisana superhrana

Suve smokve visoko su koncentrisan izvor minerala , vitamina i antioksidanata .

Imaju više kalorija od svežih – 249 kalorija na sto grama .

I sveže i suve smokve sadrže značajne količine vitamina grupe B , kao što su niacin , piridoksin , pantoten i folna kiselina .

Ovi vitamini učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata , belančevina i masnoća . B – kompleks je značajan za moždanu funkciju , naročito za dobro raspoloženje .

Suve smokve obilan su izvor minerala kalcijuma , cinka , kalijuma , selena , gvožđa i bakra .

Gvožđe i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih zrnaca , dok je kalijum važan sastavni deo ćelija i telesnih tečnosti te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog pritiska .

Kuvane smokve kao čaj , pomažu kod moždanih bolesti , upale grla i pluća .

I lišće je lekovito

Lišće smokve je već odavno poznato zbog svojih lekovitih svojstava – leči bronhitis , bradavice , cirozu jetre , visoki pritisak , kožne probleme i čireve .
Ali novost je da je lišće smokve takođe izuzetno dobro za dijabetes . Obično se koristi sok lišća smokve , koji se uzima odmah nakon ustajanja , uz doručak .

Možete takođe prokuvati lišće smokve u pročišćenoj vodi i piti kao čaj .

Kupovanje i čuvanje

Smokve su dostupne cele godine , no najbolje su između maja i novembra.

Pre branja , potrebno je pustiti smokve da potpuno sazre na stablu .

Možete ih jesti sveže ili osušene na suncu ili veštačkim putem .

Kupujete li sveže smokve , tražite zrele primerke koji su meki na dodir i ispuštaju prijatan , slatkast miris .

Izbegavajte jako mekane i nagnječene , kao i nezrele plodove , jer bi vas razočarao njihov neprijatan ukus .

Sveže smokve brzo se kvare pa ih valja odmah pojesti , ili sačuvati u frižideru , gde se mogu držati do tri dana .

Sa suvim smokvama nisu potrebne jače mere predostrožnosti , jer na suvom i hladnom mestu traju do osam meseci .

Spremate li se jesti sveže plodove , operite ih u hladnoj vodi i nežno osušite mekom krpom .

Nekoliko predloga za serviranje

Smokve su slatke i sočne pa su dobre za jelo bez ikakvih dodataka . No , možete ih kombinovati is drugim namirnicama .

Sveže smokve prikladan su dodatak salatama , kolačima i sladoledima .

Suvim smokvama možete obogatiti sendviče , ali i kolače raznih vrsta .

Pripremate li kašu od zobi ili neke druge žitarice , ubacite par suvih ili svežih smokava .

Sveže smokve punjene kozjim sirom i iseckanim bademima mogu poslužiti kao predjela ili deserti .

Napomena :

Smokve mogu osetljivim pojedincima izazvati alergijsku reakciju čiji su simptomi povraćanje , proliv i svrab .

Šta sadrže smokve ?

Hranjive materije u smokvama na 100 grama :
Ugljeni hidrati 19,18 g
Belančevine 0,75 g
Masnoće 0,30 g
Vlakna 2,9 g
Folacin 0,06 mg
Niacin 0,4 mg
Piridoksin 0,11 mg
Pantoten 0,3 mg
Vitamin C 2 mg
Vitamin K 0,05 mg
Kalijum 232 mg
Kalcijum 35 mg
Magnezijum 17 mg
Cink 0,15 mg
Bakar 0,07 mg
Gvožđe 0,37 mg
(Alternativa za vas)