Konzervirano voće može da bude jako štetno. Dok je dve do tri porcije sušenog i svežeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su naučnici.
Naučnici su došli do zaključaka iz navika u ishrani 65 hiljada odraslih osoba u Velikoj Britaniji koje su pratili tokom sedam godina istraživanja. Ispitanici su izveštavali o svojim navikama u ishrani putem anketa. Teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svežih alternativa. Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je teško prstom uperiti u određenu vrstu namirnica.
Poznato je da je konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornosti na insulin, pa ova veza i nije toliko šokantna.
Smrznuto voće, s druge strane, po hranljivim materijama trebalo bi da bude u rangu sa svežim voćem. 'Dokle god nema dodatih šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno', tvrdi doktor Simon Kapvel, profesor kliničke epidemiologije sa Univerziteta Liverpul.
Izvor: magazine.net
Foto: zole4/freedigitalphotos.net
Poznato je da je konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornosti na insulin, pa ova veza i nije toliko šokantna.
Smrznuto voće, s druge strane, po hranljivim materijama trebalo bi da bude u rangu sa svežim voćem. 'Dokle god nema dodatih šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno', tvrdi doktor Simon Kapvel, profesor kliničke epidemiologije sa Univerziteta Liverpul.
Izvor: magazine.net
Foto: zole4/freedigitalphotos.net