ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

EVO KOJA PIĆA POVEĆAVAJU RIZIK OD GIHTA

Najnovije istraživanje nam otkriva kako zaslađena pića mogu povećati izglede za razvoj gihta kod žena.
Prema istraživačima sa Univerziteta Britanske Kolumbije, žene koje piju pića bogata fruktozom kao što su raznovrsna zaslađena pića poput sokova od pomorandže, sklonije su riziku od razvoja bolesti.
Giht je bolan i potencijalno težak oblik artritisa, a događa se kada se višak mokraćne kiseline nakuplja unutar ljudskog tela, gde se kristali u obliku igle smeštaju u zglobovima. A tu dolazimo do zaslađenih pića koji mogu povećati nivo serumske mokraćne kiseline.
U istraživanju je kroz 22-godišnje razdoblje, na 78.906 žena, pregledana povezanost između konzumacije takvih pića i rizika od razvoja gihta.
Tokom 22-godišnje procene, naučnici su ustanovili 778 potvrđena slučaja gihta. Takođe se spominje da je povećana potrošnja napitaka bogatih fruktozom nezavisno povezana sa povećanjem šansi za dobijanje gihta.
Kada se u obzir uzmu dijetna bezalkoholna pića, istraživači nisu našli nikakvu vezu s povećanim rizik od gihta.
Glavni autor istraživanja Hion Čoi zaključuje: “Naši rezultati pokazuju kako se veza između pića bogatih fruktozom i rizika od razvoja gihta može uporediti s alkoholnim pićima, koji su poznati uzročnici gihta. “
Izvor: kucnilekar