ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

JABUKA ČUVA ZDRAVLJE

Mnogi veruju da je jabuka do nas stigla iz raja i to kao simbol večne mladosti.
Prema keltskom predanju, verovalo se da ima čarobnu moć i da onaj ko pojede plod jabuke ubran u magičnom vrtu, ne samo da više nikad neće biti gladan, žedan i bolestan, nego da će biti i večno mlad. Jabuka ( Malus communis ) je zaista veoma zdravo voće što potvrđuje i engleska poslovica: “Jedna jabuka na dan, i lekar je suvišan”.
Zahvaljujući sadržaju pektina jabuka u želucu stvara dodatni osećaj sitosti, pa je i namirnica izbora u dijetama.
Oljuštena, ili kuvana, preporučuje se u ishrani obolelih od žuči, bolesti debelog creva i kod čira na želucu. Preporučuje se u dijeti srčanih bolesnika.Koristi se kod opekotina, perutavog ekcema, proširenih vena, ogrebotina od otrovnog bršljena, opstipacije, išijasa…
Istraživanja su pokazala da su sveže jabuke dobre u borbi protiv niskog pritiska. Zahvaljujući vitaminu A ( karotinu ) štite od uticaja štetnih UV-zraka.Važne su i za negu zuba jer ne samo da osvežavaju dah, već čuvaju desni i održavaju zube sjajnim i belim. Kalcijum i fosfor pozitivno utiču na izgradnju kostiju i zuba, a fluor sprečava razvoj karijesa.Jabuke takode podstiču brže pražnjenje creva.Protiv opstipacije svakog dana pojesti po jednu pečenu jabuku s hlebom, ili još bolje, sa kašom od ječma, pšenice, ili raži.Čaj od ljuske reguliše poremećaje organa za varenje.
Osobama koje imaju višak holesterola i onima koji pate od anemije preporučuje se da svakodnevno jedu jabuke, i to ujutro i uveče.Jabuka blagotvorno deluje i na srce, pa se u prevenciji infarkta savetuju dve jabuke dnevno.
Protiv anemije svako jutro na prayan stomak pojesti po jednu narendanu jabuku, prelivenu sokom od pola limuna, kašikom domaćeg šumskog meda i kafenom kašikom soka od bokvice, ili drenjina.
Zahvaljujući ugljenim hidratima, odnosno šećerima fruktozi i glukozi, ovo voće snabdeva telo energijom, pa sprečava umor i gubitak koncentracije.
Zbog sadržaja serotonina, jabuka podiže raspoloženje uspešnije čak i od štangle čokolade, smiruje i
ublažava nervozu i razdražljivost.Jabuke se preporučuju i osobama koje boluju od arterioskleroze i reumatizma kao i onima koji imaju poteškoća s jetrom i bubrezima
Sto grama sirove jabuke ima 58,6 kcal, odnosno 246 kj. Sadrži 83,8 g vode, 0,36 g masti, 0,22 g proteina ( belančevina ), 15,3 g ugljenihhidrata i 2,0 g biljnih vlakana.
Bogata je vitaminima A (53,6 mg) i C (6,0 mg) a u manjoj meri sadrži i vitamine B1, B2, B6, B9.
Od minerala, sadrži kalcijum (7,2 mg), natrijum (0,72 mg), kalij um (115,1 mg), gvožde (0,181 mg), magnezijum (4,3 mg), fosfor (7,2 mg) i mangan (0,045 mg).
Jabukovo sirce u raznim kombinacijama, najčešće sa medom i vodom, višestruko je delotvoran lek.
Izvor: cajeviza