ponedjeljak, 14. studenoga 2016.

KAKO SE REŠITI BOLA U VRATU

Bolovi u vratu mogu biti posledica ozlede poput trzajne ozlede vrata, velikog naprezanja mišića, hernije vratnog diska, nepravilnog položaja tela, istrošenih zglobova, ili neke druge bolesti i kompresije nerava.
Koliko puta ste vi muku mučili s bolnim i ukočenim vratom?Kad uobičajeni ne-hirurški zahvati poput protivupalnih lekova, kiropraktike, ciljanih vežbi ili čak i operacija ne pruže delotvornu pomoć, pacijenti postanu kreativni i često dođu do nekih jednostavnih tehnika.
Evo nekih:
Koristite vodeni jastuk
Neki pacijenti hvale osvežavajuće efekte vodenih jastuka koji omogućuju lako određivanje čvrstoće jastuka- više vode jednako čvršći jastuk, manje vode daje mekši jastuk. Različiti vodeni jastuci su dostupni na tržištu, izaberite koji vam odgovara.
Razmislite o suplementima melatonina kao pomoći pri spavanju
Čak i najbolji jastuk ne može pomoći kad se bol u vratu spoji sa nesanicom. Postoje različiti suplementi koji stimulišu hormon melatonin (koji je najviši pre spavanja ) i koji su pomogli mnogima u prevladavanju nesanice. Ovaj dodatak pomaže kod postizanja preko potrebnog kvaliteta okrepljujućeg sna, koji podstiče proces ozdravljenja. Naravno, pri razmatranju dodataka, važno je napraviti istraživanje i razgovarati sa stručnjkom o prednostima i rizicima koji su uključeni.
Usredotočite se na unos magnezijuma
Mnogi slučajevi vratne boli su rezultat napora mišića ili istezanja. Razmislite o dodatnom unosu magnezijuma uz pomoć namirnica u ishranu ili o uzimanuju suplemenata magnezijuma. Magnezijum je esencijalni mineral koji pomaže da se mišići istežu i opuste, a dodatak vam može vam pomoći da izbegnete bol u vratnim mišićima.
Izbegavajte situacije koje izazivaju bolove u vratu
Pokušajte izbeći aktivnosti kao što su dugotrajno sedenje za računarom, duge vožnje, dizanje teških tereta i druge aktivnosti koje zahtevaju veliko korišćenje rukama. Ako ne možete ograničiti neke od tih delatnosti, pokušajte ih promeniti.
Strateški stavljajte led na određene delove tela
Neki preporučuju stavljanje leda na različite delove tela; između palca i kažiprsta, na kost 1,5-2 cm iza uha, na čelo između obrva i sl. kako bi se postiglo olakšanje. Kako bi se led zadržao na svom mestu, možete koristiti traku za kosu.
Izvor: kucnilekar