srijeda, 9. studenoga 2016.

ŠTA SVE LEČI PERŠUN?

Prirodoslovci su utvrdili da je pradomovina Peršuna Sardinija. U mnogim zemljama juga Europe Peršun raste kao divlja ili poludivlja biljka, za što su zaslužne ptice koje raznose njegovo sjeme.
Stari Grci poznavali su Peršun, ali ga nisu rabili za jelo. Naime, držali su ga svetom biljkom. Od Peršuna su pravili vijence koje su nosili na svečanim gozbama. Njime su, također, ovjenčavali svoje heroje i kitili pobjednike Istmijskih igara.
Peršun se također nosio na grobove, za pokoj i slavu umrlih. Međutim, stari Rimljani, za razliku od Grka, Peršun su jeli. Gladijatori su prije borbi jeli Peršun, vjerujući da im daje snagu, jača reflekse i čini ih lukavijima. Do kraja srednjeg vijeka Peršun je bio isključivo ljekovita biljka i sredstvo ukrašavanja u raznim prigodama. Danas je Peršun nezamjenjivo začinsko povrće, bez kojeg se ne može zamisliti ni jedna svjetska kuhinja. Peršun je s razlogom zauzeo svoje mjesto u svim svjetskim kuhinjama.
Peršun obiluje mineralima i vitaminima – Kod Peršuna je jednako koristan i korijen i list. U Peršunu ima najviše kalija te kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikroelemenata važnih za ljudski organizam. Peršun je izrazito jak diuretik, što znači da ta biljka pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije jer je bogat željezom. Željeza u Peršunu ima čak 8,1 miligrama%. Koliko je Peršun važan izvor vitamina C, najbolje pokazuje njegova usporedba s limunom. Naime, u limunu ima 65 miligrama% vitamina C, a u Peršunovom lišću čak 166 miligrama%. Pojedine vrste Peršuna u lišću mogu imati i do 323 miligrama% vitamina C! Ipak, valja reći, Peršunov korijen ima četiri puta manje vitamina C nego list. Osim vitamina C, u Peršunovom listu ima i karotena, a to je provitamina A, te vitamina B1, B2 i B6.
Peršun je jako dobar za zdravlje – Poznato je da su još stari Egipćani koristili divlji Peršun kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih putova. Također je poznato da Peršun pomaže kod upale prostate, pri otežanom mokrenju te u slučajevima naticanja nogu, reumatizma, gihta i debljine. Fitoterapeuti napominju da se Peršun ne smije koristiti ako postoji upala bubrega. To se naročito odnosi na Peršunovo sjeme koje djeluje znatno jače od korijena i lista. Peršun povoljno utječe na rad jetre pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre. Koristan je i u prehrani dijabetičara. Njegovu ljekovitost mogu osjetiti žene koje imaju problema s bolnom ili neredovitom menstruacijom. Dojiljama se ne preporučuje uzimanje Peršuna u vrijeme dojenja jer on može smanjiti, a ponekad i potpuno zaustaviti izlučivanje mlijeka.
Peršun protiv celulita – Šest šaka narezanog Peršunova lista kuhajte dvije minute u dvije litre vode. Zatim procijedite i kad je čaj mlak, njime 15 do 30 minuta masirajte dijelove tijela s celulitom. Celulitna mjesta masirajte, najbolje navečer, prije spavanja, pamučnom krpom namočenom u Peršunov odvar, a zatim krpu namočenu u Peršunov čaj ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i zamotajte suhom pamučnom krpom.
Peršunom uklonite bore – Dva dekagrama isjeckanog Peršunova lista stavite u dva decilitra hladne vode i nakon 24 sata procijedite. Natopite vatu dobivenom tekućinom i lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite da se osuši, bez brisanja. Ovaj tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata. Što ranije započnete ublažavati bore Peršunovom vodom, učinak će biti bolji. Kod zapuštenih bora neće vam pomoći ni kilogrami Peršuna ni litre tekućine u kojoj se on močio.
Čaj od Peršunova lista – Pet dekagrama svježeg Peršunova lista prelijte jednom litrom proključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 do 4 šalice tijekom dana. Čaj od Peršunova lista pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i regulira menstruacijski ciklus.
Peršun je dobar za pjevače i pjevačice - U dva decilitra vode kuhajte dvije minute jednu jušnu žlicu isjeckanog Peršunova lista. Procijedite kad je čaj mlak i dodajte malo limunova soka i čajnu žlicu meda. Taj se čaj preporučuje pjevačima i pjevačicama, govornicima i prosvjetnim djelatnicima jer poboljšava glas djelujući na glasnice. Navedeni čaj pije se u gutljajima, sat vremena prije nastupa.
Dobar i za natečene kapke - Dva dekagrama sitno narezana Peršunova lista prelijte jednim decilitrom proključale vode, poklopite i nakon 15 minuta procijedite. Ujutro i navečer stavljajte obloge, pamučnu krpu namočenu u čaj, od tog Peršunova odvara pa ćete postići iznenađujuće rezultate kod natečenih očnih kapaka.
Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.com