utorak, 20. veljače 2018.

'SVESTRANA' BUNDEVA: ZAŠTO BISTE TREBALI JESTI KRALJICU JESENI?

Jedna od najzdravijih namirnica na svijetu nekada se sadila 'usput' i kod nas je u ruralnim krajevima služila kao hrana za domaće životinje. To je bundeva, jedan od omiljenih jesenskih plodova
Pravim imenom bundeva, a u žargonu buča ili tikva – ova omiljena jesenska namirnica ima široku primjenu u gastronomiji. Na svijetu ima čak 800 vrsta bundeva i sve su jestive.
Kod nas je najpopularnija starinska bundeva koja se u narodu naziva i 'turkinja'. Među najkvalitetnijim bundevama je i vrsta znana kao 'orijent' koja se koristi za pekmeze, pire i štrudle. Po popularnosti je slijedi 'butternut' tikva koja je odlična za pečenje u pećnici i 'hokaido' koja se koristi za krem juhe.
U pitanju je zdrava namirnica puna vlakana i vitamina koja blagotvorno djeluje na organizam. Žene će sigurno oduševiti informacija da je zasitna, ali siromašna kalorijama zbog čega je idealna namirnica za mršavljenje.
Posljednjih godina bundeva je našla mjesto i u modernim kolačima – muffinima i cupcakesima. Međutim, jedan od najpopularnijih kolača i dalje je dobra stara bučnica. Bez obzira na to volite li više slatku ili slanu varijantu, svejedno je koju vrstu bundeve odaberete za ovu slasticu.
U posljednje vrijeme kod nas se može pronaći i brašnio od bučinih koštica. Njega možete koristiti za kruh, peciva, tijesta ili za kolače umjesto oraha, badema i lješnjaka. Žlicu-dvije možete dodati u tijesto za palačinke i zahvaljujući tome ovaj omiljeni desert poprimit će karakterističnu aromu koštica.
(zadovoljna)