ponedjeljak, 18. siječnja 2016.

Da li ste znali? – Jabuka je zdrava, ali može izazivati alergijske reakcije

Jedna jabuka dnevno na nekoliko načina povoljno utiče na zdravlje. Poboljšava rad srca, dobro utiče na rad pluća, smanjuje rizik od infarkta, kancera i raznih srčanih oboljenja, a pomaže i u skidanju viška kilograma.
Međutim, kada kažemo alergija na hranu, prvo pomislimo na kikiriki, ostrige ili jaja. Iako nije baš uobičajeno, možemo biti alergični i na jabuke. Naučnici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva polen breze koji se često zadrži na kori jabuka ono što uzrokuje alergijske reakcije.
Količina vode i vlakna koja se nalaze u ovom voću utiču na to da duže budemo siti nakon što pojedemo jabuku, nego što je to slučaj sa ostalim voćem. Zato se jabuke preporučuju u dijetama, a imaju samo 95 kalorija. Sastojci koji se nalaze u kori jabuka pomažu u sagorijevanju masti, piše Huffington Post.
Na način kako većina ljudi jede, kružeći oko sjemenki i “sredine”, skoro 30 odsto jabuke ostaje nepojedeno. Ova zdrava voćka sadrži između 18 i 25 odsto vazduha.